Национален парк Евърглейдс

21.10.2013
Национален Парк Евърглейдс

Национален парк Евърглейдс (Everglades National Park) е третият по големина парк в САЩ след Йелоустоун и Долината на смъртта. Разположен е в Южна Флорида и е най-известен заради редките видове пантери, крокодили и видри.

Площта му представлява залята от вода низина, която почти навсякъде е обрасла с трева. Това е причината местните индианци да наричат местността "Паха-оки", което в превод означава "Тревисти води".

Животът в Евърглейдс процъфтява. Освен редките видове бозайници, той е дом на над 350 вида пернати и покрит с буйна растителност. Заради значимостта си национален парк Евърглейдс е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Може би най-добре е представила Евъргелйдс известната американска писателка Марджъри Стоунман. За нея той е "един от най-уникалните региони на Земята, труднодостъпен и непознат докрай".

Това е причината тук до началото на 19 в. мястото да е абсолютно непознато както за американци, така и за испанските изследователи. Единствените обитатели на териториите на Евърглейдс, които са включени в парка, са били местните индианци. Те се прехранвали с лов и земеделие и живеели в пълна хармония с природата.

През 1817 г. тук се появяват европейците, които веднага започват война с местното население. Индианците, които са водени от Оцеола, се опитват да се съпротивляват, но много от тях са избити. Самият Оцеола, за когото са написани много романи, е хвърлен от щатското правителство в затвора, където умира.

Евърглейдс

Природата в Национален парк Евърглейдс е уникална. Тревистите местности са обрасли с остра трева, известна като режещ кладиум. По островчетата ще срещнете вечнозелен дъб, зелена палма, златна слива, мексиканска лавандула и махагон. На места, които са доста трудно проходими, се срещат кипарисови блата и гъсти субтропически гори.

Когато плитката река, разположена в сърцето на Евърглейс, залее тревистите площи или пък пресъхне, обитателите на островчетата се сменят. В разгара на дъждовния сезон искрящите води гъмжат от риба, яркозелени жаби и рояци скакалци.

Това е и сезонът, в който Евърглейдс се превръща в едно от най-добрите убежища за пернатите. Сред тях по-голямо внимание заслужават розовата лопатарка, белия ибис и снежната чапла.

Национален парк Евърглейдс е единственото място в САЩ, на което можете да срещнете маслионенозелени американски крокодили. Те съжителстват заедно с достигащи до 5 м. алигатори, които са сред най-опасните земноводни в света.

В същото време обаче, когато дойде ред на сухия сезон и водата започва да се отдръпва, те са способни да изкопаят малки вирчета, в които да се настанят други обитатели на парка.

Тъй като повечето обитатели на Евърглейдс са доста страховити е добре да предприемете разходката си по вода. Предлагат се специални маршрути с немоторизирани лодки, тъй като те са забранени на територията на парка.

Освен че ще можете да зърнете някои от най-големите алигатори, можете да извадите късмет и да видите с очите си рядката флоридска пантера. Дори това да не се случи, със сигурност ще можете да се полюбувате на голямото разнообразие от животни и птици. Евърглейдс е рай за щъркели, розови лопатарки, водни кончета, черни мечки, норки и катерици.

Можете да посетите Национален парк Евърглейдс по всяко време на годината, но имайте предвид, че от юни до октомври е дъждовният сезон, по време на който освен с дъждове, можете да се сблъскате и с урагани.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати