Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Авиобази Крумово, Безмер и Враждебна отварят врати

Авиобази Крумово, Безмер и Враждебна отварят врати

MarianeMariane
Джедай
2k
българската авиация

Днес българските Военновъздушни сили и авиация отбелязват своя професионален празник. Чествания ще се проведат в София, Безмер, Крумово и Враждебна.

Тържествата по случай празника на българската авиация ще започнат с почитане на паметта на загиналите във войните и при изпълнение на служебния дълг в мирно време български летци.

българската авиация

Начало на честванията ще даде ритуалното поднасяне на венци и цветя през паметниците в Алеята на летците на Централните софийски гробища, паметниците на площад "Народно събрание" и монумента в квартал "Иван Вазов".

В чест на празника българските Военновъздушни сили организират безпрецедентен Ден на отворените врати в три авиобази – в Крумово, в Безмер и във Враждебна. Военновъздушните поделения ще бъдат отворени за посетители от 10 часа днес до края на работния ден.

База за предно разполагане Безмер ще даде възможност на посетителите да разгледат самолети Су-25, Су-22, както и въртолетите на Гранична полиция. Гостите на авиоподелението ще научат повече за готовността на летателните екипажи на изтребители да въздейства по земни и морски цели.

Крумово ще изкуши посетителите с Музея на авиацията, в който подробно е разгледано развитието на българската авиация. Музеят разполага с уникална външна експозиция на самолети и въртолети.

Всички експонати в един или друг момент от историята на България са били част от въоръжението на Военновъздушните войски или са участвали в Гражданската авиация. Авиобаза Крумово ще бъде домакин и на тържествено награждаване на военнослужещи по повод постигнати успехи.

И ако не ви се пътува чак до Пловдив, винаги може да посетите 16-а транспортна авиационна група Враждебна, която днес също ще бъде отворена за посетителите. Авиобазата се намира в района на летище София и организира статична изложба на военнотраспортни самолети C-27J“Спартан“, Ан-26, Ан-2 и др.

Любителите на авиацията ще могат да научат повече за възможностите на изложените самолети да транспортират хора и товари. Експонатите са били използвани и за доставка на хуманитарна помощ по въздуха, десантиране на парашутисти, както и въздушни медицински авиации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати