Исторически комплекс на древна Нара

09.11.2013
Исторически комплекс, Нара

Като туристическа дестинация Япония често плаши туристите заради честите земетресения. Ако пренебрегнете обаче страховете си, тази страна ще Ви изненада с традиционното си изкуство и култура.

Тук ще срещнете безброй стари храмове и пагоди, които са построени без използването на болтове или пирони. Това е мястото на истинските самураи, шогуни и гейши. Страната на изгряващото слънце ще Ви впечатли с невероятните си планински гледки и с вековните си храмове, останали за спомен от далечни времена.

Тук древните градове приветстват всички туристи и езиковата бариера се оказва лесно преодолима. Ако не искате да се впуснете да разглеждате мегаполиси като Токио и Осака, най-подходящото място за Вас е град Нара (Nara), известен като люлката на японската култура. Заради своята значимост той е вторият обект в Япония, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Нара се намира в южната част на Хоншу, Централа Япония. В периода от 720 г. до 784 г. той е бил столица на държавата. Макар градът да е изпълнявал тези функции само 74 години, през този период са построени изключително красиви представителни сгради и храмове.

Градоустройственият план е изпълнен по подобие на тогавашната столица на Китай, Чан Ан, тъй като в продължение на векове китайското изкуство, архитектура и култура влияят силно върху японската държава. През периода в който Нара е столица и който е известен в историята като периода Нара са поставени основите на японската култура-индивидуална, нетипична и различна от тази на Китай.

По времето когато Нара е столица на Япония будизмът достига своя апогей. Тогава са построени толкова много будистки храмове, които бързо придобили и политическо влияние. Това уплашило управляващите и се наложило столицата да бъде преместена в град Нагаока.

Исторически комплекс, Нара

Днес, въпреки кратката си история като столица на Япония, тук се намират едни от най-старите храмове на държавата. Всяка година тук се стичат над 1 млн. посетители, за да разгледат богатството от исторически и архитектурни храмове, които притежава този град.

Сред забележителностите на Нара са световноизвестният храм Тодайджи, паркът Нара, гората Касугама, най-старият древен храм в света на име Хорюдзи, както и няколко други старинни будистки храмове и един шентуистки.

Особено внимание заслужава Тодайджи, чието име в превод означава Големият Източен храм. Освен че е емблематичен за Нара и от векове се е превърнал в символ на града, той е от изключително значение и за цялата държава.

Именно той е причината правителството да премести столицата от Нара в Нагаока заради огромното влияние, което са имали будистките монаси. Тодайджи е уникален не само заради огромното значение, което е имал преди векове, но и защото е най-голямата дървена постройка в света и в него се намира най-голямата в света статуя на Буда.

Тя е изградена от бронз и е висока 16 м. Интересна за туристите и поклонниците представлява и съкровищницата на храма, тъй като тук е събрана най-ценната колекция от предмети на изкуството, датиращи от 8 в.

Хоуриуджи пък е построен през далечния 7 в. и се явява най-старата дървена сграда в света, поради което е включен в списъка на ЮНЕСКО още през 1993.

Не забравяйте да посетите и Паркът на Нара, който датира от 1889 г. Освен красиво оформените тревни площи- изкуство, с което Япония се гордее, тук ще зърнете и елени, които живеят на свобода и не се плашат от хората.

Можете да посетите древната столица на Япония, Нара по всяко време на годината, но за най-удачни се считат месеците през пролетта и есента.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати