Те Уахипунаму

Те Уахипунаму

Островната държава Нова Зеландия съвсем справедливо е наричана Природния рай на Земята. Състои се от много малки и големи острови, сред които изпъкват Южният и Северният й остров, които заемат по-голяма част от територията й. Особен интерес заслужава Южния остров и югозападната му част. Тук фиордите се врязват дълбоко в сушата, предлагайки един незабравим пейзаж. Ще видите уникални водопади, езера, тайнствени пещери и забележителни фиорди. Целият югозападен регион на Южния новозеландски остров е известен като Те Уахипунаму (Te Wāhipounamu), което в превод от маорски означава Нефритеното място.

Тази област включва четири национални парка - Маунт Кук, Уестленд, Маунт Аспайринг и Фиордленд, който е най-големият национален парк в страната. На тяхна територия се намират много ендемични видове, както представители на расителните видове, така и на животинските. Освен това флората и фауната в тази част на Южния остров е доста близка до тази на суперконтинента Гондвана, поради което целият обект Те Уахипунаму е включен през 1990 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Богатството на ендемични видове в Нова Зеландия се дължи най-вече на голямата изолираност на страната. Повече от 70 % от всички растителни видове са ендемични. Сред най-разпространените дървета, които виреят тук, са буковете от Южното полукълбо. Между тях можете да срещнете различни мъхове, папрати, храсти и кипарис от вида риму. Повечето от тези растения могат да достигнат до завидната възраст от над 1000 години.

За съжаление през последните два века голяма част от ендемичните растения са подложени на унищожение, вследствие пристигането на европейците. Маорите, които са коренните жители на Нова Зеландия, не успяват да спасят своето национално богатство и цели гори са изсечени. В резултат на това, за да може да се върне зеленината на острова, започва да се внася растителност от цял свят. Благодарение на националните паркове в страната ендемичните видове вече са защитени.

Интерес представлява и животинския свят на Южния остров. Няма как да не се спомене птицата киви, която се е превърнала в национален символ. От нейното име всъщност идва и името на плода киви. Самата птица не може да лети и е доста тромава. Изглежда леко грозновато, което по някакъ начин й придава чар. Тя е живяла необезпокоявано в продължение на векове на островите. Тук европейците отново изиграват отрицателна роля. Заедно с появата им, от корабите им слизат и скрили се в тях котки и златки. За тях кивито се превръща във вкусна плячка и броят на тази странна птица започва застрашително да намалява. Това налага през 1953 г. кивито да е под защитата на закона.

Те Уахипунаму, Нова Зеландия

Ако искате да разгледате целият район Те Уахипунаму дори и една седмица няма да Ви стигне. Добре е да проучите кой парк ще Ви е най-интересен и предварително да планирате разходката си. Особено удачен вариант е пътешествието с кораб из Милфорд Саунд. Това е прекрасен начин да разгледате най-вече Фиорленд, който се разпростира на площ от 12 120 кв. км. Освен със суровата мощ на ледниците, тук ще се натъкнете и на много екзотични растения.

Друг вариант е да прелетите със самолет над Те Уахипунаму. Така ще можете да обхванете с поглед всички чудеса на този район. Без значение кой вариант предпочетете, имайте предвид че Нова Зеландия е едно от най-влажните места на Земята и е необходимо да си вземете непромокоеми дрехи и чадър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати