Диамантина

Диамантина

Страната на кафето, Бразилия, има много интересно минало. След като тук пристигат португалците, които се явяват нейните колонизатори, те веднага започват да търсят начини бързо да забогатеят. Първоначално е открито дървото бразил, от което произхожда и името на тази южноамериканска държава. Дървесината се изнася за Европа, където се смята за изключително качествен материал. По-късно идва периодът на износ на захарна тръстика.

Открити са залежи от злато, а само около 30 години по-късно е открито нещо още по-ценно-диамантите. През този период се появява нов град на картата на Бразилия - Диамантина. Той се превръща в столица на бразилските диамантени мини и в продължение на десетилетия има огромно значение. Тогава са построени някои от най-красивите сгради в града, които и днес изпъкват със своя бял цвят и красиви покриви. Историческият център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство, а самият град е сред най-интересните туристически дестинации в Бразилия.

Историята на града датира от 17-ти век, когато там са открити първите "бели камъни", както били наричани диамантите. Причината е, че още не били открити качествата им и те били използвани от местните жители просто като "бели камъни" вместо чипове за някои разпространени игра. Непознаването обаче не трае дълго. Много скоро започва износът и търговията с диаманти. От мините в Диамантина има дори камъни в короната на папата във Ватикана.

Благосъстоянието на града започва да нараства и през колониалната епоха Диамантина се превръща в един от най-важните центрове за търговия и изкуство в Бразилия. От този период са останали запазени непокътнати много забележителности, които напомнят не само за колониалната епоха, но и за ерата на търговията с роби.

В Диамантина има общо 14 църкви, всяка от която си заслужава да посетите. Особен интерес представлява прелестната църква на Дева Мария от Крамо. Освен че е пример за колониална архитектура, тя е свързана и с една изключително интересна история.

Построена е от много богат португалски търговец в чест на любимата му, която е робиня. Неговата голяма любов е видима веднага не само в екстериора, но и в интериора на църквата, които са я превърнали в истински шедьовър на архитектурата. Средства тук не са шадени. За украса са използвани слонова кост, сребро и злато.

Можете да се разходите из центъра на града пеша. Градските сгради в колониален стил с пъстрите си, украсени с цветчета тераси ще Ви върнат назад във времето. Разгледайте уникалната подредба на настилката - рядко ще можете да видите другаде в Бразилия такива улички.

Предлагат се и голямо разнообразие от организирани маршрути, на които ще се запознаете с богатата история на града. Повечето туристи се включват в маршрут, известен като "Пътят на робите". Той продължава около 20 км. и води до диамантената мина. В нея има постоянна изложба, която разказва за историята на диамантите в Бразилия.

Можете да посетите Диамантина по всяко време на годината, но избягвайте топлите летни месеци, защото тогава дори и да сте леко облечени, може да стане доста горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати