Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Исторически център на Сао Луис

Исторически център на Сао Луис

Сао Луис

В Бразилия се намира един изключително красив град, който е разположен сред уникална природа. Той е истински оазис за любителите на водните спортове. Подходящ е както за кайт и уиндсърф, така и за трекинг през девствени местности, величествени водопади и живописни долини.

Най-ценен е обаче историческият му център на Сао Луис, който пленява всеки с колониалната си архитектура. Заради значимостта му той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и от десетилетия е сред най-предпочитаните туристически дестинации в Бразилия.

Този тайнствен град е Сао Луис (São Luís), столица на щат Мараняо, разположен в североизточните части на страната. Населяван е от около 1 100 000 жители, но по време на туристическия сезон броят на хората драстично се покачва.

Историята на Сао Луис започва през 1612 г., когато на териториите на Северна Бразилия се появяват французите. Те правят неуспешен опит да създадат своя колония, но за това се борят и холандци, и португалци. Последните побеждават и трайно се заселват тук. В края на 17 в. Сао Луис е изцяло под управлението на португалска администрация.

Днес този пристанищен колониален град е запазил напълно архитектурата си. Причина за това е настъпилата икономическа стегнация през началото на 20 в., която от своя страна предотвратява построяването на нови сгради.

Макар и за известно време градът доста да обеднява това довежда до съхраняване на облика му такъв, какъвто е бил преди векове. Повечето от неговите исторически сгради са се запазили, превръщайки го в изключителен пример за иберийски колониален град.

Богатото минало на Сао Луис се усеща най-добре в старинния му център. Улиците са запазили своя оригинален праовъгълен план, който съществува от момента на създаването на града.

Разхождайки се из тесните калдъръмени улички, ще видите уникални цветни къщи, които са облицовани с рисувани португалски плочки, за да бъдат предпазени от постоянната влага, идваща от Атлантическия океан. Никак не е изненадващо, че Сао Луис става известен сред местното население и сред туристите като Градът на плочките.

Особено внимание заслужава Дворецът на Лъвовете, манастира на Кармелитките и величествената катедрала в центъра на града. Тези сгради са основната причина през 1997 г. Сао Луис да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът разполага с повече от 3500 сгради и църкви с историческа и архитектурна стойност, а пъстрите му цветни улички до голяма степен напомнят на Лисабон.

Особено тържествен става Сао Луис по време на фестивала Bumba Meu Boi, който започва веднага след Великден, но достига кулминацията си през юни. тогава всеки ден по улиците има весели хора, които свирят и танцуват в различни пъстроцветни одежди.

Можете да посетите Сао Луис по всяко време на годината, но избягвайте най-горещите месеци, особено ако идвате тук, за да разгледате историческия му център, а не за да упражнявате водни спортове в по-прохладните води на Атлантическия океан. Градът е лесно достъпна дестинация и до него може да се стигне от различни части на Бразилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати