Национален парк Редууд

29.10.2013
парк Редууд

В северната част на САЩ се намира слънчевият щат Калифорния. Той е сред най-посещаваните туристически дестинации не само заради известни градове като Лос Анджелис и Сан Франциско или заради места като Сан Диего, Ориндж Каунти или Санта Моника. На обширната територия, която заема, се намират едни от най-популярните национални паркове, с които Америка винаги се е гордяла.

Тук можете да посетите национален парк Йосемити, Националните паркове Секвоя, Дет Вали, Джоушуа трий, езерото Тахо и не на последно място Национален парк Редууд (Redwood National Park). Последният, макар и не толкова известен, не случайно е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. В превод името му означава Червена гора, защото флората тук поразява със своя червеникав оттенък.

Папратите, достигащи човешки ръст, и червените дървета, които са с височината на небостъргачи, могат да впечатлят всеки посетител на парка. За това уникално място световноизвестният писател Джон Стайнбек казва, че "ще Ви остави спомени или ще създаде образи, които ще останат с Вас завинаги".

Някога териториите на Национален парк Редууд са били обитавани само от местните индианци, които живеели в пълна хармония с природата. Животните и растенията се чувствали сигурни и спокойно се размножавали. С настъпването на Златната треска през 40-те години на 19 в. териториите бързо се напълнили с европейци, дошли да търсят бърз начин за забогатяване. Индианците били избутани в различни части на страната по особено кръвожаден начин.

Новите заселници започнали да разкопават целия регион, особено по поречието на р. Тринити. Дървените колиби, в които от около 3000 години местните индиански племена живеели необезпокоявано, били разрушени. Започнали да се изсичат дърветата, в резултат на което местността започнала застрашително да обезлесява.

Нарушен бил и животът на животните, които започнали да търсят по уединено място, на което да могат да отглеждат малките си. В началото на 20 в. безумието на хората е овладяно и на много места започват да се създават защитени територии с цел опазването на природата. Днес едни от най-впечатляващите представители на флората и фауната могат да бъдат намерени именно тук, в национален парк Редууд.

Национален парк Редууд

Червените гори в парка са последните останали от простиращите се някога над милион кв. км. в Северна Калифорния и Орегон. Те са едни от най-високите дървета на земята и заемат около 320 кв. км. Под закрилата на парка попада едва половината от тях. Дивият живот в Редууд обаче се е запазил до голяма степен непокътнат и на много места ще видите черни мечки и планински лъвове, които се крият из шубраците и дебнат своята плячка.

Национален парк Редууд е създаден през 1968 г. Благодарение на усилията на група природозащитници и на поддръжници на Обществото на Нешънъл Джиографик, президентът Линдън Джонсън подписва законопроект, според който територията се превръща в защитена зона. За съжаление това се оказва малко закъсняло решение, тъй като голяма част от секвоите вече са изсечени, а популацията от различни животински видове сериозно е намаляла.

Можете да посетите Национален парк Редууд по всяко време на годината, но особено красив е през есента. В него се предлагат различни маршрути, които са подходящи и за деца, така че не се колебайте да вземете цялото си семейство с Вас.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати