Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Пещерите Карлсбад

Национален парк Пещерите Карлсбад

Пещерите Карлсбад

Много често американският щат Ню Мексико е пренебрегван от туристите заради по-атрактивните му съседи. Въпреки всичко той може да се превърне в една сбъдната мечта със своето разнообразие от места и хора. Ако се върнем назад във времето, когато испанците пристигат тук със своите богатства, този обширен район, в който могат да се видят височинни пустини, планински терени, изключителни пещери и долини и днес очарова търсачите на силни усещания.

Много откриватели идват тук, за да търсят не толкова красивата архитектура на градовете на Ню Мексико или за да се обогатят културно, а за да видят естествената красота на природата тук. Едно такова изключително и уникално място е Национален парк Пещерите Карлсбад (Carlsbad Caverns National Park), в който са пръснати над 100 пещери. Заради своята значимост той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се радва на оживен интерес от страна на местни и чуждестранни туристи.

В югоизточната част на щат Ню Мексико има около 300 пещери. 113 от тях влизат в рамките на парк Пещерите Карслбад, който първоначално е обявен за национален монумент. Придобива статута на парк през 1930 г.

Трудно може човек да си представи изумлението на първите европейци, които разхождайки се в района на днешната защитена зона, попадат на сякаш изникнали от нищото около 250 000 хвърчащи прилепа. Именно по този начин са открити пещерите. През 1923 г. вече цели колони от туристи се извиват до входовете на пещерите в това доста отдалечено място.

Причината е, че това е една от най-големите и най-стари пещерни системи в света. Дори и най-опитните любители на пещерното дело няма как да не се впечатлят от необичайните геоложки формации, които могат да бъдат видени на територията на националния парк.

Предлагат се различни организирани маршрути, но най-предпочитан е турът, известен като King's Palace Tour. Той продължава около час и половина, през които се наблюдават четири от най-ниските и най-зашеметителните галерии. За да се включите в него трябва да заплатите 8 щатски долара, а за деца от 6-15 години цената е 4 щатски долара.

Национален парк Пещерите Карлсбад

Друг интересен маршрут в Голямата зала е спускането през Тунел Лявата ръка и изкачването на Ниската пещера. Най-добре е да планирате посещението си през късния следобяд, защото тогава ще можете да видите невероятния полет на прилепите.

Ритуалът, по време на който гладните животинки изскачат от пещерата с честота по 6000 прилепа на минута, е предхождан от кратката реч на ексурзоводът Ви, по време на която ще Ви запознае предварително с това, което ще се случи, за да няма неприятни изненади. Полетът на прилепите може да се наблюдава най-добре от май до октомври, точно преди залез слънце.

Можете да посетите Национален парк Пещерите Карлсберг по всяко време на годината, но през лятото поради обилните дъждове, пещерите често се наводняват и стават недостъпни за туристите. Имайте също така предвид, че в тях е доста прохладно и без значение кое време сте избрали да ги посетите е добре да си носите по-дебели дрехи. За хора, които страдат от клаустрофибия, посещението на пещерите не се препоръчва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати