Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Барокови църкви във Филипините

Барокови църкви във Филипините

Бароковите църкви във Филипините

Големият архипелаг на Филипините е истински рай за туристите. Въпреки честите природни бедствия мнозина са тези, които се усмеляват да се отправят на далечен път, за да попаднат сред девствената природа на отдалечените острови и да се запознаят с богатството на местната култура. Тук живеят множество народи, които са обединени главно от своето вероизповедание. Още с идването на първите европейци като религия се налага християнството и то най-вече римокатолическата вяра.

Наследството от колониалния период на Филипините се състои в множество красиви църкви, строени главно през 16 в. Четири от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се считат за изключителен пример за барокова архитектура. Две от тях се намират в северната част на остров Лусо, една в Манила и една на остров Илоило. Без значение коя от тях решите да посетите, бъдете сигурни, че тяхната конструкция и изящество ще Ви впечатлят и ще оставят незабравими спомени у Вас.

Тъй като Манила е сред най-посещаваните градове във Филипините, църквата Сан Аугустин няма как да бъде подмината. Тя датира от 1607 г. Построена е на мястото на два по-стари храма, които са били сринати до земята заради пожар. Считана е за истински шедьовър на европейското, китайското и филипинското художествено изкуство и за образец за барокова архитектура.

Не е нужно да сте християнин, за да бъдете поразен от нейното величие. От сводестия ѝ таван висят огромни златни полилеи, които ѝ придават почти магическо величие. До покрива се вият богато декорирани стълби, а на върха ѝ е кацнала прелестната камбанария, която се вижда отдалеч заради покритието ѝ от коралов камък.

За над 4 века църквата изглежда в изключително добре запазен вид, въпреки че през годините е била свидетел на какво ли не. По време на многобройните войни, водени на територията на Филипините, е била разрушавана и ограбвана на няколко пъти. Природните бедствия също не са я пощадили, но и днес тя гордо се извисява над останалите сгради и буди възхитените погледи на минувачите.

Ако сте решили да посетите остров Лусо, ще можете да разгледате църквите Санта Мария и Сан Августин. Църквата Сан Августин е първата църква, построена на острое Лусон. Датира от 1571 г., веднага след като испанците завладяват Манила. Поради пиратски нападения сградата е разрушавана на няколко пъти, впоследствие на което се налага конструкцията ѝ да бъде по-стабилно направена. Така след масови реставрации в края на 18-ти век тя заприличва повече на крепост, отколкото на църква, но запазва забележителната си барокова архитектура.

Барокови църкви във Филипините

Църквата Санта Мария доста се различава по местоположението си от останалите църкви във Филипините. Тя не се намира на площад, а на хълм, който е заобиколен от стена. Фасадата ѝ е лишена от декорация, но задължително обърнете внимание на красиво оформените ѝ странични входове.

На остров Илоило се намира последната от четирите барокови църкви, включени от ЮНЕСКО в списъка на културното наследство. Кулите ѝ са служели за наблюдателни постове срещу мюсюлманските набези, което обяснява донякъде леко заплашителният ѝ вид.

Богатата декорация на фасадата ѝ смекчава първото впечатление, което тя прави на своите посетители. Забележителното съчетание на западни декоративни елементи и филипинското традиционно изкуство излизат на преден план и човек няма как да не се възхити на уникалната ѝ архитектура в изчистен бароков стил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати