Национален парк Сера да Капивара

31.10.2013
Национален парк Сера да Капивара

Бразилия, популярна сред туристите с необичайната си природа, буйна растителност и причудливи по форма скали, се гордее със своя Национален парк Сиера де Капивара (Serra da Capivara National Park). Той се намира в североизточните части на страната и предлага наистина уникални гледки. Ще се натъкнете на коварно стръмни върхове и скрити в тях пещери, на закътани долини и скали, които денем са в обичайния си сивкав цвят, а вечер се обагрят във всички нюанси на оранжевото и червеното.

От особено значение тук са не самите природни гледки, а откритите рисунки и артефакти, които са на възраст от около 30 000 години. Заради значимостта си този обект е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е рай не само за археолозите, но и за всички онези, които се интересуват от това как и кога са се появили първите хора в Южна Америка.

Нацонален парк Сера де Капивара се намира в щат Пиауи, на границата между Амазонската джунгла и Атлантическата гора. Районът е бил проучен основно още през 70-те години на миналия век, но продължава и до днес да буди интереса на много изследователи. Намерени са редица скални рисунки, за които след подробни анализи се оказват, че са на възраст от поне 25 000 години. На мястото са открити много керамични съдове, различни сечива и останки от човешки фосили, за които се предполага, че са древните обитатели на Южна Америка.

Освен човешките останки особен интерес предизвикват и самите скални рисунки. Сред добре познатите ловни сцени, които често са рисувани от първобитните хора, се отличават и сцени на разлини церемонии, дори и на сексуални актове. Повечето от рисунките са открити от експедициите, оглавявани от Ниеде Гидон, който си поставя за цел да проучи основно целия регион.

Съвсем наскоро се проведе изложба, показваща намерените останки на хора в Национален парк Сера да Капивара, които са на възраст от над 50 хиляди години. Те се явяват най-древните човешки следи в Южна Америка и това разкритие би могло да обори традиционната теория, че първите хора са дошли в Америка преди 12 000 години.

Откритието е наистина уникално, но предстоят тепърва да се направят подробни анализи. Би могло обаче да се окаже, че хората не са дошли от Азия през Беринговия проток, както се считаше досега.

Доказателство за това са и скалните рисунки, които датират от приблизително 29 хиляди години. Ако възрастта им бъде научно доказана, се оказва, че те имат приблизително същата датировка като тези в Европа и Африка.

Освен с над 1300-та на брой археологически обекти, Национален парк Сера да Капивара може да се похвали и с доста разнообразна флора и фауна в допълнение към изключителната си геология. Преди да бъдат определени териториите за защитена зона, те са били много трудно достъпни и се предполага, че именно това е причината, скалното изкуство и биоразнообразието да се запазят непокътнати.

Можете да посетите Национален парк Сера да Капивара по всяко време на годината, но имайте предвид, че районът е доста труден за предприемане на преходи и удобните обувки са задължителна част от екипировката Ви.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати