Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Защитени територии Серрадо

Защитени територии Серрадо

Защитени територии Серрадо

Бразилия, страната на кафето, е една от най-интересните страни, които можете да посетите в Латинска Америка. Причината за това е, че тя е най-голямата държава в тази част на континента и съответно може да предложи най-много интересни места. Наред с известни градове като Рио де Жанейро, Сао Пауло и столицата Бразилия, има много други места, които за разлика от огромните мегаполиси могат да предложат спокойствие и уединение.

Малцина са тези, които знаят, че най-висококачественото кафе, например, се произвежда в район, известен като Серрадо. Той представлява уникална тропическа савана, която се характеризира с изключително чиста и запазена природа. В рамките на този широк екорегион са създадени два национални парка, които заради високите нива на ендемизъм са влючени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това са националните паркове Шападо дос Ведейрос и Емас, които са вписани под общото название Защитени територии Серрадо (Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks).

Защитените територии Серрадо съдържат уникална флора и фауна, която е успяла да се съхрани независимо от климатичните промени, които продължават бързо да се изменят. По този начин те са се превърнали в една от най-старите и разнообразни тропически екосистеми.

Нацонален парк Емас се намира на територията на щат Гояс, в центъра на обширната Савана. Като защитена територия съществува от 1961 г., а през 2001 г. ЮНЕСКО го включва в списъка за световно културно наследство.

Разнообразието на флора и фауна е много и голямо, както и нивото на ендемизъм. Растителността се характеризира с едни от най-високите дървета, често достигащи височина от 75 метра. Освен типичните за гористата савана видове има и много такива, които не са характерни за тропичния климат, но са успели да се аклиматизират на умерено топлите и влажни лета и студените зими.

Сред изненадващо богатата фауна се отличават големите животни, като огромните мравояди, лисици, ягуари, броненосци, брадати вълци, оцелоти, тамарини и храстови кучета. Впечатление прави и бразилският таралеж, който по големина не може да се сравни с останалите животни, но се е превърнал в любимец на туристите, решили да посетят парка.

Национални паркове Шападо дос Ведейрос и Емас

Внимание заслужава и Национален парк Шападо дос Ведейрос. Той се намира на древно плато и впечатлява своите гости най-вече с разнообразието от склани образувания, които са едни от най-старите на планетата. Още преди векове тук е открит кварц с разкритие на кристали, който дълго време е използван за промишлени цели. Днес тук идват предимно любители на природата и терапевти, които познават силата на камъните. Това е място, на което те търсят енергията и силата от кристалите.

Растителността в този парк не е особено богата, но за разлика от Национален парк Емас, Шападо дос Ведейрос може да се похвали с над 25 вида орхидеи. От животинския свят можете да срещнете представители на блатистия елен, ягуари, гиганстки броненосци, зелено-клюнести тукани и кралски лешояди. Особено застрашени от изчезване са американските щрауси, които тук са намерили своя най-подходящ дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати