Национален парк Монтезиньо

31.10.2013
Национален парк Монтезиньо

Едно от тайните места, които можете да посетите в прелестната слънчева Португалия, е Национален парк Монтезиньо (Montesinho Natural Park). Това е едно райско кътче, което веднага ще Ви плени с чуруликането на птиците, които прехвърчат около Вас и които ще Ви изненадат с необичайната си окраска. Тук, на фона на синьото небе, ще видите кръженето на кралски орли и всякакви други хищни птици, които често изглеждат като господари на небесната синева.

Освен с пернати обитатели, паркът може да се похвали и с множество царствени бозайници, които бродят из горите му. Сред тях се отличават дивата котка, сърната, лисицата, язовеца, дивата свиня и видрата. Заради своята природна красота и богатство на растителен и животински свят Национален парк Монтезиньо е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Монтезиньо заема площ от 75 000 хектара, която е заобиколена почти отвсякъде от планини. Тази относителна изолираност е причина в парка да се срещат много застрашени от изчезване видове, които тук са намерили спокойствие и са приели гората и реките за свой дом. Сред огромните дъбови дървета се крият всякави хищници, които дебнат своята плячка.

Богатството на флората се крие предимно във вековните гори. Дъбовите дървета живеят в пълна хармония с видове като бяла бреза, кедър и кестен. Разхождайки се из парка ще доловите истинските аромати, които могат да се усетят само в малкото девствени кътчета, останали на нашата планета. Ще се натъкнете на множество бистри поточета, малки и големи каскадни водопади и бистри реки, около които виреят тополи, елши, върби и лешници. Водите им пък са пълни с различни видове тропически риби, костур и пъстърва.

В по-сухите райони се срещат много влечуги, някои от които много опасни. Човек трябва да се пази най-много от рогатата пепелянка, която е силно отровна. Изключително приятни на вид и миролюбиви са гущерите, които обитават парка. Вашият възторг ще предизвика иберийският гущер, който за съжаление вече не се среща токова често.

Интерес представляват скалните образувания в парка. На места има огромни канари, които сякаш са паднали от небето върху скалите и всеки момент ще се прекатурят. Противно на законите на физиката това все още не се случва, поради което тези местности често за запечатвани на снимки и календари.

За културно богатство се считат и запазилите се обичаи на местното население, което дори говори свой собствен диалект. Хората живеят като едно задружно семейство и се занимават предимно с пастирство, а общността им е пример за добре вкоренени социални и общностни традиции. Това е причина ЮНЕСКО да включи този обект не само като природно наследство, но и като културно.

Можете да посетите Национален парк Монтезиньо по всяко време на годината, защото той е хубав през всички сезони. Особено красив е през пролетта и лятото, тъй като по това време тучните пасища и ливади се оцветяват с лилавеникава растителност, която изглежда сякаш изскочила от някоя приказка. Без значение кой сезон ще изберете, бъдете сигурни, че разходката Ви из парка ще се превърне в едно наистина вълнуващо преживяване.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати