Мартиника

Мартиника

В източната част на Карибско море се намира един изключително красив островен свят, който въпреки развития туризъм е успял да съхрани своята прелестна природа почти непокътната.

Това е Мартиника (Martinique), който освен основния едноименен остров включва в себе си и няколко по-малки, но не по-малко красиви островчета. Част е от архипелага Малки Антили и неслучайно заради буйната тропическа растителност, която вирее на него, е познат и като Островът на цветята.

Мартиника е истинско райско кътче, което макар и толкова отдалечено от Франция, всъщност е нейно задморско владение и има статута на регион и департамент. Първият европеец, стъпил тук в началото на 16в., е Христофор Колумб. Бил истински възхитен от него и скоро красотата му става известна и сред останалите европейци.

Апетити към него първи проявяват французите, които се заселват на Мартиника през 1635 г., а през 1674 г. го обявяват за своя колония. Това обяснява защо на толкова отдалечено от Франция место за официален език е приет френския.

Тъй като туризмът е важно перо в икономиката на островите, ще можете спокойно да се разберете и на други езици, включително и английски. А от своя страна освен френски говор на много места ще чуете и местния африкански диалект.

Остров Мартиника

Нерядко срещано явление е и индийската реч. Причина за това са многото индийски работници (най-вече тамили), които след премахване на робството, се заселват тук.

Днес Мартиника е все още едно неоткрито бижу. Въпреки че туризмът е много добре развит, заради отдалечеността на островите са малцина тези, които могат да си позволят да отседнат на тях.

Освен с туризъм местното население е ангажирано в селското стопанство и отглеждането на захарна тръстика и тропически плодове, най-вече за износ. Популярен по света заради своите превъзходни качества е и ромът, който се произвежда на острова. В никакъв случай не пропускайте да пробвате и местната кухня, която се счита за една от най-изтънчените в Карибския басейн.

Тя е смесица между френска и африканска кухня и се отличава с това, че ястията са приготвени с винаги пресни продукти. Освен на морските дарове, обърнете внимание и на вегетарианските ястия, които ще разглезят дори и най-претенциозните от вас.

Веднага щом стъпите на Мартиника се разходете из невероятно белите пясъчни плажове, за които само сте гледали в туристическите брошури. Непременно разгледайте и вътрешността на острова- зеленината, която го покрива, е навсякъде.

Орхидеи, бугенвилии и хибискуси могат да се срещнат както по стръмни скали и проломи, така и в близост до зашеметяващи водопади и ромолящи реки. Задължително посетете двта парка La Savane и Jardin De Balata и веднага ще разберете защо местното население е кръстило острова си Островът на цветята.

Мартиника е подходящо място както за романтично настроени натури, които искат да се излегнат на плажа с коктейл в ръка или да наблюдават залеза на слънцето на някое спокойно и закътано местенце, така и за любителите на природата и екотуризма.

Богатството на растителния и животинския свят на острова е голямо и се предлагат организирани екскурзии с опознавателна цел, на които ще можете да разберете разнообразието на флората и фауната на Мартиника.

Няма да са разочаровани и любителите на спортовете. Освен традиционни занимания като плуване и гмуркане, тук ще можете да упражнявате конна езда, спускане с каяк, уиндсърфинг, дълбоководен риболов, каньонинг и много други.

Можете да посетите Мартиника по всяко време на годината, но имайте предвид, че климатът тук е тропически и дъждовният сезон е от юли до ноемрви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати