Баскунчак

Баскунчак

На територията на Русия се намира едно толкова солено езеро, че водите му по състав се доближават до тези на Мъртво море. Това е езерото Баскунчак (Lake Baskunchak), което се явява най-соленото езеро в Европа. Захранвано е от река Горкая и от него идват над 80% от общия добив на сол в Русия. В зависимост от нуждите на населението от него се извлича между 1.5 милиона тона сол до 5 милиона тона годишно. Разпростира се на площ от 115 кв. км. на територията на Богдинско-Баскунчакския резерват.

Не е толкова често посещавана туристическа дестинация заради слабата му популярност, но истината е, че водите му са с доказани целебни свойства и местните жители разчитат на тях при лекуването на редица болести. Хора от всички краища на Русия се стичат тук както за да търсят лек за своите заболявания, така и просто за да се отпуснат в солените му води, в които няма как да се потъне.

Добивът на сол от Баскунчак започва още през 8 в., а в историческите документи за него е написано, че е място, на което "чупят сол, чиста като лед". През първата половина на 19 в. на брега му са поставени помпи, за да може лугата да бъде изсмукана. По-късно е направен цял комбайн, който успява да произведе до 300 тона сол в денонощие.

Интересни факти, свързани с езерото Баскунчак, има много. Един от тях е, че заради огромното количество сол, което трябва да бъде извозено до различни краища на огромната държава, се налага построяването на Баскунчакската гара през 1881 г. сериозен проблем обаче се оказва факта, че заради високата соленост всичко метално се разяжда. Това е причината, в случай на повреда по ж.п. релсите те да не се ремонтират, а директно да се поставят нови.

Освен че от Баскунчак се извлича сол, то е ценен фактор и за балнеотуризма. Лечебната му кал е изключително ефективна при възпалителни процеси. Има терапевтичен и спазмолитичен ефект и се използва за подобряване циркулацията на кръвта. препоръчва се за хора, имащи заболявания на опорно-двигателния апарат, на пикочната и половата система, на нервната система, на храносмилателната и дихателната система, както и при заболявания на ушите, носа и гърлото или кожни раздразнения.

езерото Баскунчак

На брега на езерото има санаториум, който разполага с няколко заведения за хранене, фитнес и сауна. Предлагат се най-модерни спа-процедури и е сред предпочитаните места за отдих в района. За човек на ден заедно с включени лечебни процедури и три хранения дневно излиза около 2000 рубли. В близост се намира и Домът на културата Соляников, в който освен музей има уютно кафене и множество детски забавления.

Най-подходящото време за посещение на Баскунчак е през лятото. През периода от юни до май бреговете му се изпълват с тълпи от туристи, които се къпят в него и се мажат с лечебна кал. Не е необходимо да страдате от някакво заболяване, за да дойдете до тук. Водите му от векове са признати за лековити и ще имат благотворно въздействие върху цялостната Ви имунна система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
40
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати