Раджа Ампат

Раджа Ампат

Островната държава Индонезия е наричана от местното население Tanah Air Kita, което в превод означава Нашата земя и вода. И това наистина не е случайно, тъй като държавата се разпростира върху 18 000 големи и малки острови сред огромната водна повърхност на Индийския и Тихия океан.

Като туристическа дестинация Индонезия е особено екзотична за мнозина. Няма човек по света, който да не е бил прехласнат от красотата на остров Бали или Ява.

За съжаление тези острови, които от десетилетия са превърнати в туристически дестинации, бързо загубват чара си. Сред луксозните хотели и шума на всякаква по националност реч човек трудно може да се наслади наистина на островния рай.

Затова ако сте решили да изберете Индонезия за мястото, към което искате да се отправите, по-добре е да се огледате за такива места, които все още не са загубили обаянието на девствената си природа и все още са познати на малцина.

Типичен пример за това са островите Раджа Ампат (Raja Ampat), които разполагат с умопомрачителни гледки, бели и златисти пясъчни ивици, коралови рифове, буйна растителност и бистри води, осеяни с живописни плитчини. Това райско кътче е едно истинско бижу, което все още е останало неоткрито от туристите.

Раджа Ампат са архипелаг, който се състои от над 1500 малки островчета, пръснати в северозападната част на полоуостров Бърдс Хед, който е част от остров Нова Гвинея.

Заема площ от около 40 000 кв. км, като в това число влиза и суша и вода. Познат е като "Сърцето на кораловия триъгълник", тъй като оттук идват над 70 % от коралите по света.

Раджа Ампат, Индонезия

Раджа Ампат впечатлява своите малобройни гости с голямото си биоразнообразие. Тази уникална екосистема се състои от над 1000 вида риби, 537 вида корали и 700 вида мекотели.

Това е причината част от тази територия да бъде обявена за защитена зона, за да може да се съхрани огромното разнообразие на фауната. Създаден е природният резерват "Бърдс Хед", който има площ от 183 000 кв. км.

Островите на практика не са населени. В близост живеят само местните племена, които имат древна култура и обичаи, съобразени с природните закони. Те по никакъв начин не причиняват вреда на околната среда, поради което тук е успяло да се съхрани най-голямото видово разнообразие.

Сред разнообразните представители на фауната се отличават и едни от най-големите риби в световен мащаб - китовите акули. Въпреки размерите на повечето риби, обаче, мястото е относително безопасно за тези, които искат да се гмуркат и да разгледат богатството на този подводен свят.

Можете да посетите Раджа Ампат по всяко време на годината, но за препоръчителни се смятат месеците от май до октомври. Най-удобният начин да стигнете до този островен рай е като наемете чартър от град Соронг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати