Ноември е месец на фотографията

06.11.2013

Тази година месец ноември е месец на фотографията - онова изкуство, което запечатва красивото и различното. В продължение на един месец София ще бъде домакин на второто експериментално издание на Европейския месец на фотографията.

На различни локации в столицата ще бъдат подредени изложби, експозиции, ателиета, свързани с фотографското изкуство.В рамките на инициативата ще бъдат организирани беседи, художествени ателиета и много дискусии.

Ноември е месец на фотографията

Фотографията като изразно средство на съвременното изкуство ще бъде представена за първи път в България. Това ще стане благодарение на експозициите, подбрани от емблематичния френски куратор Ян Петрол.

Петрол ще подреди четири изложби с фотографии на Брацо Димитриевич, смятан за един от създателите на съвременното концептуално изкуство, Адриен Пезене, Реми Боано, Мелиса Стекбауер и др. Редом с тях ще бъдат изложени произведенията на талантливи български фотографи.

Акцент във второто експериментално издание на Европейския месец на фотографията са изложбите „Невидимото Мексико – образи чрез сетивата“ и „Обекти и пространство“. Експозицията „Невидимото Мексико“ включва в себе си 67 уникални фотографии, които са дело на напълно незрящи фотографи или такива с нарушено зрение.

Официалното откриване на месеца на фотографията ще бъде утре, 7 ноември, в сградата на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ).

Различните експозиции ще бъдат подредени още в галерия Академия на Националната художествена академия, Национален музея за българското изобразително изкуство, Зимната градина на НМБИИ и в четири станции по линията на софийското метро.

Първото издание на Европейския месец на културата е преди повече от три десетилетия в Париж. Днес събитието е традиционен гост в културния календар на редица европейски столици.

Културното събитие се провежда по инициатива на Френския институт в България, Националната художествена академия, Фондация Easy Art и Столична община и се осъществява в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица културата 2019 г.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати