Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Остров Света Анастасия отваря врати за посетители

Остров Света Анастасия отваря врати за посетители

MarianeMariane
Джедай
2k
Остров Света Анастасия отваря врати за посетители

Единственият обитаем остров на територията на България, остров Света Анастасия, ще отвори врати за посетители през пролетта на 2014 година. Островът се намира в Бургаския залив на около 6 километра от град Бургас.

Островът е ремонтиран по проект „Културно – историческо наследство на остров Света Анастасия е град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“. Средствата са осигурени по оперативна програма Регионално развитие.

Всъщност зад помпозното име на проекта се крие една огромна инвестиция в облагородяването на тези докоснати от Бога девет декара суша насред морето. В рамките на проекта всички сгради на острова са напълно обновени, възстановени и готови да посрещнат първите си гости.

На о. Света Анастасия е изграден музей, който ще представи пред туристите историята на острова. Със средствата по проекта е възстановена църквата и стенописите ѝ. Православният храм е построен през XIV век.

Една от съществуващите сгради на острова е превърната в уютна къща за гости с великолепен изглед към Бургаския залив. Помещението, което е копие на монашеска килия, предлага възможност за пренощуване в неповторима уютна атмосфера.

Остров Света Анастасия отваря врати за посетители

Гостите на острова ще останат приятно изненадани от ресторанта, който предлага традиционна за този регион кухня, подправена са ароматни подправки и билки, отглеждани буквално на място.

Сред специалитетите на заведението ще бъдат различните ястия с миди. Те ще бъдат добивани от най-голямата естествена мидена плантация, която се намира непосредствено до острова. Не пропускайте да опитате и сладкото от зелени смокини, което се произвежда от дървета, отглеждани на острова.

Съществуващите старинни каменни зидове са реставрирани и запазени. За реновирането на сградите е използван предимно дъбов материал, който е съобразен със специфичните атносферни условия в района.

По време на ремонта са подменени изцяло сградните инсталации, поставена е нова дограма и са облагородени външните пространства – монтирани са нови пейки и градинско осветление.

Интерес за туристите ще представляват новоизградените площадки да наблюдение, които отговарят на всички условия за достъпна среда. Тя е осигурена навсякъде на острова, така ме хората с увреждания ще могат спокойно да се придвижват.

Сред най-големите атракции на курорта ще бъде възможността да се организират кръщенета, сватби или други културни събития. Помислено е и за любителите на спорта, които ще могат да се включат в някои от надпреварите по плуване, ветроходство или курсове по йога.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати