Атол дас Рокас

Атол дас Рокас

В Латинска Америка Бразилия е една от най-посещаваните държави. Освен че е една от най-големите страни по света и на огромната ѝ площ има множество забележителни градове, които трябва да бъдат посетени, тя има и изключително красива природа. Много от приказните ѝ пейзажи са защитени територии, на които вирее уникална флора или са дом на ендемични видове.

Тази необятна държава крие в себе си и много тайни кътчета, които все още не са открити и успяват да се запазят непокътнати от туристите. Такова едно място е Атол дас Рокас (Atol das Rocas), малък архипелаг, състоящ се от два острова. Той е обявен за морски биологичен резерват и е единственият атол в южната часто на Атлантическия океан. На него живеят доста ендемични видове, а флората му е уникална. Това е причината да е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Със своята площ от 360 000 кв м. Атол дас Рокас е един от най-малките атоли по света. Състои се от два острова - Фарол да Рокас и Семитериу. Има овална форма и вулканичен произход. Разположен е на около 260 км. североизточно от град Натал и на 145 км. северозападно от остров Фернандо де Нороня. Географски принадлежи на бразилския щат Рио Гранде ду Норте. Открит е съвсем случайно в следствие на корабокрушение, случило се през 1503 г.

И двата острова са обрасли с трева, храсти и няколко вида палми и са обитавани от раци, паяци, скорпиони, пясъчни бълхи, бръмбари, както и много видове птици. В близост до тях, в бистрите води на Атлантическия океан, се гмуркат и се радват на живота си делфини, морски костенурки и акули. Целият атол се състои глвано от корали и червени водорасли, а единственото нещо, което подсказва че тук е стъпвал човек е изграденият през 1960 г. фар.

През 2001 г. Атол да Рокас, заедно с архипелага Фернандо де Нороня, е признат заради значимостта си от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, но поради дистанцираното си местоположение островите остават и до днес непопулярна туристическа цел. Именно поради тази причина обаче те успяват до голяма степен да се съхранят и наистина имат вид сякаш са недокоснати от човешка ръка. Използват се само за изследователски цели и то изключително рядко.

Подробна информация, както и снимки на островите трудно се намират, а на много карти местоположението им дори не е показано. Дори и днес те са обвити в мистерия, което им придава особено очарование. Ако търсите допълнителна информация за тях, можете да изгледате документалния филм "Забравеният атол" (The Forgotten Atoll), който още през 2010 г. започва да се излъчва по тв канал Ocean-TV.

Можете да посетите Атол дас Рокас по всяко време на годината стига океана да е спокоен. Няма организирани екскурзии до там, така че ще трябва сами да организирате пътешествието си по вода. Гледките и картините, на които ще се натъкнете са наистина неповторими и е безспорен факта, че най-живописните брегове по Земята се виждат от открито море така, както не могат да бъдат видени от сушата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати