Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Александър фон Хумболт

Национален парк Александър фон Хумболт

Национален парк Александър фон Хумболт

Куба, най-големият остров на Карибите, е истински рай за туристите. Известна е като страна на противоположностите, което я превръща в една от най-търсените туристически дестинации. Наред с белите пясъчни плажове, епичната колониална архитектура, страстните изпълнители на салса, прочутите пури Хабанос, стенописите на Че Гевара и полетата със захарна тръстика тази държава е популярна и с неописуемо красивата си природа.

Неслучайно когато в края на 15 в. Христофор Колумб открива острова, записва в дневника си: "Куба е земята, по-прелестна от която човешките очи не са виждали". За да може да опази природата си непокътната и за да съхрани биологичното си разнообразие правителството на тази известна с темперамента си нация е обявило много свои територии за национални паркове. Сред тях се отличава Националният парк Александър фон Хумболт (Alejandro de Humboldt National Park), който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Александър фон Хумболт се намира в източните части на Куба, в Баракоа. Територията, на която е разположен е до голяма степен изолирана, поради което той се е оказал дом на разнообразни екосистеми и видове, които рядко се срещат на друго място от Карибския архипелаг. Повечето от растителността тук е специфична, тъй като повърхността на скалите е токсична.

Изненадващо е как толкова голямо разнообразие от растителни видове е успяло да се приспособи към тези условия на живот. По този начин се е стигнало до създаването на много нови организми, които са от изключителен интерес от страна на учени и изследователи. Паркът няма друг аналог на Карибските острови по отношение на ендемичните видове. Целият регион се характеризира с наличието на карст, псевдокарст, серпентин и перидотит, които се явяват истинско предизвикателство за оцеляването на растителните видове.

Всичко това важи и за животните. Голяма част от гръбначните и безгръбначните видове могат да се срещнат само тук и никъде другаде на Карибите. Повечето от тях обитават скалите, които са превърнали в свой дом. Реките, които преминават през парка и които се явяват едни от най-големите на територията на Карибските острови, се отличават с голямо биологично разнообразие. И до днес не са проучени всички видове риби, които могат да бъдат срещнати, защото непрекъснато се появяват нови и нови.

Най-удобният начин за разглеждане на цялата местност Баракоа, в която се намира и Националния парк Алексадър фон Хумболт, е с кола. Така ще можете да разгледате по-голяма част от забележителностите ѝ и да се насладите на неописуемата ѝ красота. Пътят лъкатуши през планинските рейони, извисяващи се над Сантяго де Куба и Гуантанамо.

В самият парк е добре да оставите колата си паркирана встрани, за можете да се раходите пеша из него и да усетите свежият аромат, който се носи от вековните му гори и тучни поляни, прилични на килим от цветя. Ще чуете ромоленето на рекички и грохота на водопади, чуруликането на най-различни тропически птици и пърхането на крилата на разноцветни пеперуди. А това е само малка част от чудесата, на които ще се натъкнете в тук.

Най-подходящото време за посещаване на Национален парк Александър фон Хумболт и на слънчевата Куба е от декември до април. От август до ноември може да се натъкнете на урагани, но като цяло заради мекия си климат тази държава е сред целогодишно посещаваните дестинации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати