Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Кутеней

Национален парк Кутеней

Национален Парк Кутеней

Канада е известна като безкрайна страна с прекрасна природа. Това е причина тази северноамериканска държава да се радва на все по-голям интерес като туристическа дестинация. За най-голямото ѝ очарование безспорно се приемат забележителните ѝ пейзажи.

Смайващо красиви са местата в многобройните ѝ национални паркове. Особено популярни като туристическа атракция са Скалистите планини. Там има множество национални паркове и природни резервати, сред които се отличава Национален парк Кутеней (Kootenay National Park), разположен в югоизточната част на провинция Британска Колумбия.

Национален парк Кутеней е основан през 1920 г. като част от споразумение между федералното и провинциалните правителства. В основата на споразумението е построяването на магистрала Банф-Уиндърмиър, която е първата магистрала, преминаваща през канадските Скалистите планини. Строителството на пътя е завършено през 1922 г.

Скалистите планини са се образували в резултат на промени на земната кора, когато силите, движещи се от запад, са довели до образуването на гънки. След ерозия са се формирали реки и езера, долини и каньони.

Името Кутеней е взаимствано от местното население, индианското племе кутеней. За символ на парка е избрана планинската коза, която е под специална защита от страна на персонала. Най-често тя се среща по склоновете на планина Вардл.

Резултатите от няколко археологически експедиции доказват, че в древни времена местните планини са служели за ловуване на индианските племена. Преследвани са предимно биволи, които са обитавали източните равнини.

Планините тук изобилстват от студени извори, а цялата местност се оказва богата на желязо. Това е причината тук да живеят голяма част от индианските племена. Още в древността е била известна и т. нар. "червена земя", от която се извличало багрило в цвят червена охра. В началото на 20 в. тук се е осъществявало масово извличане на този вид багрило с търговска цел.

Парк Кутеней

В допълнение към студените извори в парка могат да бъдат намерени и горещи извори. Те преобладават най-вече в каньона на Синклер, както и в областта на Редюол. Студените извори се срещат предимно в Пейнт Потс.

Нацонален парк Кутеней обхваща около 1 406.4 кв. км. от канадските Скалистите планини. На нея можете да срещнете алпийска тундра, субалпийски ливади и гори, както и много вкаменелости. По-голяма част от растителните и животинските видове са съсредоточени в планинските долини.

По-забележителните видове растения се намират в югозападната част на парка. Сред тях се отличават жълтата трепетлика, множесто кактуси и планински треви.

Разнообразието на животински видове също е забележително. Трябва да се пазите от черните мечки и мечките гризли, койоти и вълци, лосове, рисове и пуми. Безобидни са планинските кози и овцете бигхорн, мармотите и белките. Основното разнообразие на флората и фауната е представено в планинските долини.

Можете да посетите Скалистите планини и Национален парк Кутеней по всяко време на годината, но за най-подходящ период се считат месеците от май до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати