Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Динозавър

Национален парк Динозавър

Национален парк Динозавър

В периода на късната креда териториите на днешната канадска провинция Албърта са били бреговете на вътрешно море, поради което са се създали условия за запазването на един от най-големите обекти, на които са се съхранили останки от динозаври.

След като морето е пресъхнало, вятърът, водата и ледът са образували каньони, които са се оказали идеалното място, на което археолозите да правят своите проучванията. Богатството от фосили в Албърта е дало изключително полезна информация на учените за определянето на това какъв е бил светът преди милиони години, какви същества са го обитавали и какъв е бил начинът им на живот.

Именно тук, в Албърта, югозападните части на Канада се е скътало едно изключително място, което е забележително не само с красивите си ландшафти, но и с откритите вкаменелости на доисторически животни. Това е причина регионът да е обявен за защитена територия и неслучайно да е кръстен Национален парк Динозавър (Dinosaur Provincial Park).

Разположен е в южната половина на Скалистите планини, недалеч от световноизвестните национални паркове Банф и Джаспър. Тук има множество ледници, езера, каньони и карстови пещери. Паркът е забележителен обаче не толкова много с природата си, колкото със силната ерозия, която на места е оголила важни вкаменени останки от различни видове доисторически животни.

След направените анализи става ясно, че площта, което днес заема парк Динозавър, някога е била рай за такива животни като морски костенурки, акули и крокодили. Трудно е да си представим как на мястото на Скалистите планини е имало тучна растителност, подобна на тази, която вирее в югоизточните части на САЩ. Доказателствата обаче са налице.

Национален парк Динозавър безспорно е "едно от най-големите фосилни легла в света", поради което е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се радва на голям интерес не само от страна на зоолози и археолози, но и от всички онези, които искат да разкрият тайните на древния животински свят.

Национален парк Динозавър

Едни от най-забележителните местни находки са направени в началото на 20 в. Учени са открили вкаменелости на над 60 вида животни- 7 семейства динозаври, които са били постоянните обитатели на планините преди около 75 млн. години.

Освен останки на динозаври тук са открити и фосили на риби като акули и скатове и на земноводни като саламандри, жаби и на вече изчезнали видове. Това все пак не е единствената гордост на парка.

Разнообразието на флората и фауната също не е за пренебрегване, тъй като Скалистите планини са известни с броя на застрашените животни, които живеят в тях.

Сред голите планински била и конусовидни хълмове, извисяващи се над равнинното поле, можете да срещнете много животни, които определено не се срещат всеки ден. Сред по-изтъкнатите представители на фауната са прерийната гърмяща змия, големият свирец, канадската гъска, множество койоти и всякакви нощни птици.

Можете да посетите национален парк Динозавър по всяко време на годината, но най-приятни за разходка са месеците от май до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати