Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Грос Морне

Национален парк Грос Морне

парк Грос Морне

Разположен на източния бряг на Северна Америка, остров Нюфаундленд, е привлякъл едни от първите европейски заселници на континента. През 10 в. около 500 години преди появата на Христофор Колумб, викингите са създали тук най-малко един преден пост на северната страна на острова.

По-късно богатството от риба треска в региона става причина тук да се преселят британци и ирландци, които превръщат риболова в основен източник за препитанието си. През следващите няколко години Нюфаундленд се превръща в център на различни морски култури, съчетали в себе си елементи от британските и ирландските морски пътешественици, довели до създаването на съвсем различна култура по отношение на музиката, акцента и начина на живот.

И до днес Нюфаундленд остава независим по дух и предлага на своите гости великолепни пейзажи, скалисти фиорди, най-дългата улица с пъбове в Северна Америка и едни от най-дружелюбните и гостоприемни жители на Канада.

Именно тук, на остров Нюфаундлен, се намира един изключителен регион, който заради невероятната си красота е обявен за защитена територия. Обхваща над 1800 кв. км. с фиорди, вековни гори и планински местности и е известен като Национален парк Грос Морне (Gros Morne National Park).

Разположен е покрай скалистия западен бряг на острова и в превод името му от френски означава Голямата самотна планина. Той съдържа в себе си някои от най-дивите места на Северна Америка, богати на множество биологични видове. Пейзажите тук също са диви и хора почти не се срещат. Заради значимостта на уникалната му природа паркът е включен през 1987 г. в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-лесният начин да разгледате Грос Морне е ако се качите на лодка, от която ще можете да видите отблизо фиордите и крайбрежната ивица. Има няколко частни туроператорски фирми и цената на такава разходка варира, но е в рамките на 15 до 25 щатски долара за възрастни. За тези, които обичат пешеходния туризъм Национален парк Грос Морне разполага с множество отлични за тази цел маршрути.

Национален парк Грос Морне

Планината Грос Морне, откъдето идва и името на парка, е един от най-посещаваните маршрути за катерене. Той е около 16 км. и се взема за около 7 - 8 часа. Въпреки че е напълно възможно да изкачите планината за един ден, често има пръснати палатки, които затрудняват похода.

Грос Морне разполага с пет обособени места за къмпинг. Макар че парка е доста популярен през летните месеци, рядко се стига до запълване на всички места. За Ваша сигурност е по-добре предварително да направите резервация, за да не останете разочаровани.

Самите къмпинги разполагат със стандартните удобства, без да имат допълнителни екстри. Снабдени са с тоалетни и бани и са в близост до тревните площи, предназначени за пикници. Къмпингите Шалоу Бей, Грийн Пойнт и Ломонд разполагат с неохраняеми плажове, докато Бери Хил е далече от водата, но е близко до повечето главни маршрути.

Повечето къмпинги са отворени от средата на юни до края на септември, защото през останалото време температурите не са никак приятни. Изключение прави Ломонд, който е отворен от средата на май до октомври и Грийн Пойнт, който е отворен целогодишно, но от октомври до април няма вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати