Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Санта Ана де лос Риос де Куенка

Санта Ана де лос Риос де Куенка

Санта Ана де лос Риос де Куенка

След Кито и Гуаякуил, Куенка е третият по големина град в Еквадор, който е известен най-вече заради историческият си център, станал причина градът да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Historic Centre of Santa Ana de los Ríos de Cuenca. Според мнозина Куенка е първият по красота град в държавата и безспорно негов културен център.

Наред с това е известен и заради красивите природни гледки, които се разкриват от него. Разположен е около бреговете на четирите реки Мачангаре, Тарки, Томебамб и Янункае, поради което след завладяването на града от конкистадорите, те са го нарекли Санта Ана де лос Куатро Риос, което в превод означава Св. Анна на Четирите реки.

Основната забележителност в старинния център на града са църквите и храмовете, изградени в неокласически стил. Внимание заслужават и самите домове на местните жители, които са изградени директно върху стръмните склонове на града. Повечето от тях датират от средата на 19 в. и са в изключително добре запазен вид.

Причината градът да е включен в списъка на ЮНЕСКО обаче са църквите. Всички те са съсредоточени в старинния център, известен с цялото си име Санта Ана де лос Риос де Куенка. Тук се намират старата и новата катедрала, които ще Ви впечатлят с великолепието си. Задължително посетете и манастира Ел Кармен де Асунсион.

Градоустройственият план също е впечатляващ. Куенка е създаден спрямо строгите ръководни принципи за строителство, наложени от испанският крал Чарлз Пети в началото на 16 в. Вече над 400 години градът е запазил своето ортогонално градоустройство.

Куенка

Сегашният си вид Куенка придобива през 1557 г., когато е основан. Тукашните места обаче са били обитавани много по-рано, като за първи път е споменато съществуването на селище през 784 г. Според мнозина историци то е основано от местните индианци и е било известно като Земята, която много прилича на небето.

При появата на инките селището е завладяно и преименувано на Томебамба. Оттогава до днес градът е претърпял много катаклизми и е бил населяван както от католици, така и от мюсюлмани. През 1999 г. заради своя исторически център Куенка е обявен за обект на световното културно наследство и сега е под защитата на ЮНЕСКО.

Освен със своя исторически център, градът е известен и със своите горещи извори. За да се насладите на предлаганите процедури дори не нужно да пътувате надалеч, тъй като почти всички бани са разположени в границите на самия град. Наред с няколкото плувни басейна за деца и възрастни има и много комплекси, предлагащи пълна гама от терапевтични, релаксиращи и разкрасяващи процедури. Поради тази причина планинските райони около Куенка са известни като Долината на дълголетието, в която жителите често могат да доживеят до 100-120 години.

Можете да посетите историческият център на Куенка по всяко време на годината, тъй като мекотата на средиземноморския климат превръщат Еквадор в целогодишно посещавана дестинация. Туристи ще срещнете по всяко едно време на годината, дошли тук без страх от големи промени в температурата или изненади на природата. Имайте предвид само, че през периода от март до май са най-силните дъждове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати