Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Десембарко дел Гранма

Национален парк Десембарко дел Гранма

Национален парк Десембарко дел Гранма

В югоизточните части на Куба се намира едно изключително красиво място, което е обявено за национален парк. Заема площ от 262 кв. км. и се отличава със своите морски тераси и карстова топография. Той е пример за геоморфологични и физико-географски особености на продължаващ от векове геологичен процес. Това е Национален парк Десембарко дел Гранма (Desembarco del Granma National Park), който е съчетание от сухоземни и морски участъци.

Името на парка произлиза от легендарната моторна яхта Гранма, използвана за превозването от Мексико до Куба през 1956 година на кубинските революционери, отиващи да свалят режима на диктатора Фулхенсио Батиста. На 2 ноември тя акустира на брега на Куба с 82-ма души на борда, сред които Фидел Кастро, Раул Кастро, Че Гевара и Камило Сиенфуегос. От пътниците на борда оцеляват само 17 души.

Именно на мястото, на което днес се намира паркът, е дебаркирала яхтата Гранма. Това историческо събитие е само малка част от значимостта на тези защитени територии. Паркът се явява най-голямата и добре запазена естествена крайбрежна система от варовикови тераси в света, поради което е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Безспорно най-голямата красота на парка са стърчащите скали, издигащи се на височина от над 350 метра от морския бряг и достигащи 180 м под водата. Ясно са очертани 20 терасовидни стъпала, като дванадесет от тях са под водата. Величествените скални тераси могат да внушат у всеки посетител на парка благоговение, а много от крайбрежните скали на практика са недокоснати от човешка ръка.

Необичайният релеф на Десембарко дел Гранма се дължи предимно на факта, че е разположен в тектонично активна зона. Като част от парка е регистриран кораловия риф Кабо Крус, множество мангрови гори и малки островчета, образувани от водорасли.

В Десембарко дел Гранма са категоризирани около 512 вида растения, като половината от тях са ендемични. За разлика от животните, които наброяват едва 13 вида бозайници и 44 вида влечуги, разнообразието от птици е голямо. Те наброяват 7 110 вида, сред които особен интерес за орнитолозите представляват сините пъдпъдъци. В парка са открити и четири вида ендемични охлюва, които са с неестествено ярки цветова, а във водите има огромно разнообразие от морски костенурки.

Паркът е подходящ за любителите на подводните спортове и особено за леководолазите, тъй като под водата има множество пещери с огромни галерии, редки растения и екзотични риби. Поради подводните течения видимостта под вода достига до 40 метра, което позволява на спокойствие да се разглежда подводният свят, състоящ се от странни формации на корали и водорасли, много тропически риби, костенурки и ламантини.

Може би най-важното нещо, което трябва да се спомене за парка, е, че той е населяван едва от 900 души, които са потомци на племето тайно. Тук е истинското място, на което освен да се насладите на очарователната природа, ще можете да се запознаете отблизо с местните обичаи. И за радост на всеки, който иска да е далеч от тълпите от туристи, срещащи се в много от останалите кубински национални паркове, Десембарко дел Гранма е посещаван от не повече от 1000 души годишно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати