Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църквите на Чилое

Църквите на Чилое

Църква Ачао

Чили е една уникална държава. Местна легенда глави следното: " В началото Бог създаде чудесата на света. Когато приключи той видя, че има много останали части. Има части от реки и долини, части от езера и океани, ледници и пустини, планини и гори, хълмове и ливади. Той събра частите в едно и ги запрати в края на света. И така се роди Чили! " И наистина тази държава е едно удивително място. Това важи не само за континенталната й част, но и за островите около нея.

Особено за архипелага Чилое, разположен в южната част на Пуерто Монт. Морето с неговите тайни и легенди е довело до специалния начин на живот тук - в пълна хармония с природата. Поради териториалната отдалеченост от континенталната част до островите на архипелага тук се е формирала уникална култура и архитектура. Не е изненадващо, че основната тема на местния фолклор са историите за всякакви митологични животни и същества.

Църквите на Чилое

На мапудунгун – езика на тукашните туземци, Чилое означава "земя на кауилес" – вресливи черноглави чайки. Освен Исла Гранде, който е най-големият остров, съществуват и редица по-малки островчета. Много често по време на отлив те се сливат по суша- толкова близко са разположени един до друг.

В допълнение към митичните същества и невероятната природа, Чилое разполага и с уникална архитектура. Тук се намират няколко църкви, които заради значимостта си са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под общото название Църквите на Чилое (The Churches of Chiloé).

Чилое

През 17 и 18 В. на Чилое се заселват йезуити, които се заемат с разпространяване на християнството сред местното население. Тогава започва изграждането на множество църкви, направени изцяло от дърво. През 19 в. идват и францискански монаси, които довършват делото на йезуитите и повлияват на архитектурния облик на острова. Църквите, които са построени тук, са от изключително важно значение. Те отразяват смесването на местната и европейската култура.

Църква Чончи

Църквите на Чилое доста се различават една от друга. Някои не са боядисвани изобщо отвън и ясно се вижда дървения материал, от който са построени. Някои обаче са боядисани в толкова абсурдни цветове, че изглеждат не като християнски храмове, а по-скоро като умален вариант на двореца на снежанка. Има църква, която е в наситен жълт цвят и лилави кули (църквата Кастро) и такава, която е бяла със тюркоазено син покрив и кули (църквата Тенаун).

Никак няма да е пресилено ако се каже, че изглеждат сякаш излезнали от детските приказки. Всички постройки са с относително проста конструкция и имат по една или две кули. Използван е само дървен материал, за да могат постройките да бъдат предпазени от влажния и дъждовен океански климат на архипелага.

Надали има друго място по света, на което по такъв начин да се вижда хармонията между различните култури. Католическатата вяра се е смесила с древните вярвания на местното население. Това е причината тези уникални храмове да са под закрилата на ЮНЕСКО.

Друга атракция на островите са пазарите, на които заедно с прясна риба и месо могат да бъдат закупени трикотаж, тъкани кошници, вълнен плат с национални орнаменти и др.

Можете да посетите дървените църкви на Чилое по всяко време на годината, но избягвайте дъждовния сезон. Най-голям интерес представляват шестнайсетте църкви, включени в списъка на ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати