Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Коиба

Национален парк Коиба

Национален парк Коиба

Панама е една от тези екзотични дестинации, които са рай за любителите на екотуризма. Почти 1/3 от площта на страната е обявена за защитена територия в границите на 14-те национални паркове и множество резервати. В близост до югозападното крайбрежие на Панама се намира едно изумително място, което е известно с високото си ниво на ендемични видове. То е защитена територия и е обявено за национален парк.

Намира се на остров Коиба и заедно с още 38 малки острова на територията на залива Чирики образува Национален парк Коиба и специална зона за защита на морския живот (Coiba National Park and its Special Zone of Marine Protection). Заради световното си значение този обект е под егидата на ЮНЕСКО като световно природно богатство и се е превърнал в една от най-известните забележителности на страната.

Растителността в националния парк е уникална. Влажни тропични гори се разпростират по протежение на тихоокеанското крайбрежие, сред които живеят множество животни и птици. Горите са защитени от студените ветрове и от неблагоприятния ефект на течението Ел Ниньо. Тук еволюцията на нови видове все още продължава, което е от изключителен интерес от страна на изследователи и учени. Повечето от растенията, бозайниците и птиците са ендемични видове или са застрашени от изчезване. Над от 80% от флората е от местен произход.

Целият нациолнален парк заедно със защитените му зони заема площ от 270 125 хектара, което го превръща в третият по големина морски резерват в света. Заедно със световноизвестните Кокосови острови (Коста Рика), Галапагос (Еквадор), Малпело и Горгона (Колумбия) той е част от коридора за опазване на видовете в Източното крайбрежие на Тихия океан.

В морските защитени зони живеят множество екзотични риби и застрашени от изчезвани морски бозайници. Тук дом са намерили над 750 вида морски риби, 33 вида акули и 20 китоподобни. Това е и единственото място, разположено в близост до брега в тропика на източния Тих океан, на което все още има индотихоокеански риби, установили се в Тихия океан.

Това е причина острова и околностите му да са се превърнали в рай за гмуркачите и любителите на подводния свят. Ето един кратък списък на жителите на местните води: риба тон, риба меч, костенурки, китове, делфини, акули и скатове.

Можете да посетите Национален парк Коиба и специланата му морска защитена зона по всяко време на годината, защото тук винаги е горещо и влажно. Най-студено е през октомври, когато температурите са около 27- 29 градуса по Целзий, а най-топло е през март със средни дневни температури от 32 градуса. Сухият сезон в Панама съвпада със зимата в северното полукълбо. Тогава тук е много слънчево и температурите са по-високи, но все пак валежи не са изключени.

За да стигнете до остров Коиба, трябва да тръгнете или от Пуерто Мутис или от Санта Каталина, намиращи се на континенталната част на Панама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати