Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Дариен

Национален парк Дариен

Национален парк Дариен

Панама е една от най-предпочитаните дестинации за любителите на екотуризма. Тя предлага на своите посетители множество райски кътчета, където природата се е съхранила девствена. Тропически гори, езера и язовири, златисти усамотени плажове, гъста растителност и екзотични птици - всичко това можете да срещнете в Панама, която е обявила голяма част от териториите си за защитена зона.

Въпреки разрастването на туризма тук много места са все още недокоснати от човешката ръка. Може би заради отдалечеността си от Стария континент тази приказна страна е успяла да съхрани такива места, до които път не стига. Истински пример за това е регионът Дариен, разположен в източните ѝ части. Той е част от Национален парк Дариен (Darién National Park), който е най-важният парк в Панама един от най-важните обекти на световното наследство в Централна Америка.

Национален парк Дариен е основан през 1980 г. Тогава е заемал площ от 700 000 хектара, но по-късно защитената територия е увеличена. Днес под егидата на ЮНЕСКО е площ, заемаща 859 333 хектара, намираща се по протежение на южната граница на Панама с Колумбия.

Национален парк Дариен е идеалното място за всички тези, които обичат наистина да са на открито. Естествената красота на тропическите гори наистина е зашеметяваща. За разлика от повечето национални паркове на Панама тук няма да намерите само гори и блата, но и планини и плажове.

Многообразието от растителни и животински видове е огромно. Сред най-често срещаните представители на фауната са тапирите и красивите папагали ара, които са защитени видове. Известен е по цял свят със своята генетична стойност, тъй като тук еволюцията бързо напредва. Непрекъснато се появяват нови и нови видове и дори и на учените им е трудно да следят за тях.

Освен това парка се е превърнал в последното убежище на толкова редки и застрашени от изчезване животни и птици, че те са включени в Ервения списък на IUCN. Сред тях се отличават нощната маймуна, капибара и американският крокодил.

Друга отличителна черта на Дариен са неговите човешки обитатели - местните индиански племена ембера, вунан и други, сред които има и наследници на маите. Това е мястото, на което ще можете да видите как техния живот е останал непроменен в продължение на векове и да се запознаете с древните им традиции и обичаи. Дори днес те рисуват телата си с мастило и спазват антични ритуали, като същевременно живеят в пълна хармония с природата.

Има различни начини, по които да стигнете до Национален парк Дариен. Със сигурност най-атрактивния от тях е да се качите на Панамериканската железница, която преминава през 15 държави. Тя изминава огромното растояние от Аляска до Чили, свързвайки двете Америки и има спирка недалеч от парка.

Районът на парка може да се посети само със специално разрешение и с водач. Също така имайте в предвид, че Дариен е в непосредствена близост до Национален парк Лос Катиос в Колумбия и ако имате повече време можете да се отбиете и до съседната държава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати