Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Резерват Гуанакасте

Резерват Гуанакасте

Резерват Гуанакасте

Коста Рика, чието име в превод означава Богат бряг, наистина може да Ви впечатли с природните си богатства. Тази държава, имаща излаз и на Тихия, и на Атлантическия океан, е известна и като Зеленото бижу на Централна Америка. Тя е рай за всички любители на екотуризма и на красивите пейзажи, тъй като природата ѝ е наистина уникална и може да изненада всеки с многобройните си закътани места, успели да съхранят девствени гори, безкрайни пясъчни плажове, вековни кафейни и кокосови плантации, стотици горещи извори, красиви езера и величествени гейзери.

Голяма част от териториите ѝ са част оо защитени зони, за да не могат многобройните туристи да развалят това, което е останало недокоснато в продължение на векове. От световно значение е резервата Гуанакасте (Area de Conservación Guanacaste), който заради огромното биологично разнообразие е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Коста Рика е известна с голямото си разнообразие на животински видове. Под защитата на ЮНЕСКО се намират 874 вида птици, 205 вида бозайници, 216 вида влечуги и 130 вида риби. Голяма част от тях, както и много ендемични видове, могат да бъдат срещнати в резерват Гуанакасте, намиращ се в южната част на страната. Намира се на територията на едноименната провинция и Алахуела на Тихоокеанското крайбрежие.

Със стотици километри чисти плажове, заливи и сухи гори от Централна Америка и Северно Мексико това безспорно е един от най-красивите райони на Коста Рика. Тази област, която е местообитание на редица редки видове животни, разполага и с много редки видове растения. Резерватът се простира на площ от около 142 000 хектара, като около една трета от нея е заета с крайбрежни води.

В защитената зона на Гуанакасте влизат и редица вулкани, включително активния вулкан Ринкон де ла Вйеха, достигащ височина от 1916 метра. В околностите на парка има многобройни реки, богати на всякакви видове риба, както и кални бани. Някога цялата необятна шир на Централна Америка е била покрита със сухи тропически гори, от които са останали запазени не повече от 10 %.

В момента усилено се работи върху редица проекти, които да успеят да върнат тази богата растителност. Това е причината резерват Гуанакасте да е под закрилата на ЮНЕСКО, като към неговата територия са прибавени още 15 000 хектара, които принадлежат към частния имот Света Елена.

Разходките из резервата са често практикувани от местното населени. Тук можете да срещнете над 500 вида птици и бозайници като ягуари, пуми, тапири и мравояди, които са застрашени от изчезване. На простиращата се около 20 км. плажна ивица пък се срещат морски костенурки, които са намерили тук едно от последните си убежища.

Най-благоприятният сезон за посещение на резерват Гуанакасте е до края на май, преди започването на дъждовния сезон. Наблизо има множество модерни хотели и модели, от които можете да се възползвате. Ако имате желание можете да се включите и в разнообразните еднодневни екскурзии в района. Предлага се посещение на калните бани, езда в Луена Виста, круиз по река Коробичи и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати