Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Провинциален парк Татшеники-Алсек

Провинциален парк Татшеники-Алсек

Татшеники-Алсек

На територията на Канада и САЩ се намира един изключително красив провинциален парк, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Наред с незабравимите сурови пейзажи и девствена природа, той се явява и единственото място, на което може да се срещне черната мечка със синьо-сивкав цвят.

Тя е сред изчезващите видове и определянето на тези територии за защитена зона ценят най-вече опазването ѝ. Друга причина е откриването на медни находища в този район, поради което се налага по някакъв начин красивата девствена природа да се запази и за следващите поколения.

Разположеният в най-северозападната част на Британска Колумбия Татшеники-Алсек парк (Tatshenshini-Alsek Provincial Park) навлиза в съседните щати на Америка. Тук природата е изключително дива и се характеризира със сурова красота. На много места от парка изобщо не е стъпвал човешки крак, липсват пътища и пътеки. Този трудно достъпен терен е особено подходящ за любителите на силните емоции и авантюристично настроените хора.

Парк Татшеники-Алсек свързва трите съседни национални паркове, Клуейн в Юкон и Глейсиър Бей и Рангел- Сейнт Илайъс в Аляска, за да образува площ от 97 000 кв. км, отличаващи се по своята уникална екология и превръщащи го в двунационално богатство, поделяно между САЩ и Канада. През 1993 г. той става четвъртият компонент в най-голямата международна защитена територия в света.

Половината от пейзажа е постоянно покрит със сняг и лед, докато другата половина е заета с гори и тундра. Тук дивата природа е недокосната и се усеща присъствието единствено на аборигените, които живеят в пълна хармония със заобикалящата ги среда.

В парка се предлагат най-разнообразни варианти за забавление. Особено интересни са разходките по вода, които се провеждат по реките Татшеники и Алсек. Обикновено такова пътуване трае около една до две седмици и е доста скъпо струващо, но изживяването определено си заслужава. Пътуването започва от сравнително малката река Бела в Юкон и преминава към бушуващите води на огромните Татшеники и Алсек. От началото до края на пътешествието реката расте от само няколко кубически метра в секунда до над сто хиляди. Сигурно е, че невероятната красота на езеро Алсек в комбинация с безбройните чудеса на Татшеники ще зарадва сетивата Ви.

На по-ниските височини виреят смърчове и дивата природа включва множество диви животни, разнообразие от водни птици и риба. В по-голямата част на парка лова и риболова са разрешени, с изключение на редките и застрашените видове. На много места ще срещнете мечки гризли, така че е добре да се разхождате в организирани групи. В близост до реките се срещат и кафяви мечки, които се хранят с пъстърва или сьомга и това е причина на много места да са сложени указания за "меча земя".

Най-подходящото време за посещение на провинциален парк Татшеники-Алсек е през летните месеци от юни до септември. Дори и тогава времето е прекалено студено, така че дебелите дрехи са задължителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати