Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Ману

Национален парк Ману

Парк Ману

Перу е известна като една от туристическите дестинации, които предлагат за всекиго по нещо. Тук можете да видите следи от народи, заселили се в страната преди над 10 000 години. На територията на цялата страна има множество археологически обекти, свидетелстващи за следи както от коренните жители- инките, така и от много племена, живели тук хилядолетия преди тях.

Но Перу не е само това. След превземането на европейците на нейните земи, тук е започнало изграждането на прелестни катедрали и храмове, дворци и площади и множество представителни постройки, които са завещани от испанската колониална епоха. И не на последно място- това, което интригува туристите към тази държава, е нейната приказна природа. Перу е рай за любителите на екотуризма.

Величествени гори, ненадминато разнообразие от животински и растителни видове и девствени планински региони са само част от природното ѝ богатство. Съчетание и от древната история на Перу, и от невероятната ѝ природа, можете да видите в Национален парк Ману (Manú National Park), който заема площ от 1.5 милиона хектара в югоизточната част на страната.

Богатото разнообразие на животински и растителни видове, както и многобройните следи, останали от инките са причина паркът да е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство на човечеството. От момента на неговото създаване до днес броят на посетителите му непрекъснато се увеличава.

Национален парк Ману е разположен на много разнороден релеф в региона на провинция Мадре де Диас. Териториите, които заема, започват с растителност, вирееща на 150 м. надморска височина и достига до такава, която е характерна за надморско равнище от 4200 м.

Това е един от изключителните белези на парка, тъй като по света не са много защитените територии, които да се отличават с толкова разнообразни растителни видове. Национален парк Ману заема голяма част от Перуанската Сиера и тропическите вечнозелени гори, превърнали се в един от символите на Перу.

Национален парк Ману е обявен за защитена територия през 1969 г., когато най-вече заради изсичането на горите разнообразните растителни и животинските видове започват застрашително да намаляват. Сега той е разделен на три основни зони- Национален парк Ману, чиято основна цел е опазване на флората и фауната; Защитена зона Ману, предвидена за изследвания и екотуризъм и Културен резерват Ману, в който живеят местните индиански племена.

Национален Парк Ману

Национален парк Ману се гордее със своите над 300 вида дървена, много от които са на векове. Сред тях можете да срещнете над 1000 вида птици, които ще Ви поразят с разнообразието си от цветове и големина. В парка всичко ще Ви впечатли с размерите си. Той е дом на гигантската видра и гигантския броненосец.

Необикновена е и културата на местното население, обитаващо парка. Още преди векове тук са се смесили коренните жители на Перу - инките, с различните индиански племена, обитаващи Андите. Те започнали да изграждат своите градове на труднодостъпни, но същевременно защитени места. Разцветът на империята си личи от градове като Куско, който се превърнал в нейна столица.

В подножието на Андите, намиращи се на територията на парк Ману, има множество архитектурни постройки, свидетелстващи за високото развитие на културата, което е имал този народ. Инките са изградили пътна система от пътища, които се използват и до днес и които са били най-добре развитата пътна инфраструктура за времето си.

По тях са миналвали вестоносците, известни като часкис, които са предавали съобщенията от един регион на държавата към друг. По пътищата е имало множество спирки, на които вестоносците са се разменяли с цел по-бързото им придвижване.

Това показва, че не само пътищата, но и информационната мрежа на империята на инките е била на особено високо ниво. След като около 1500 г. заради междуродови конфликти империята започва да запада, тук се появяват испанските конкистадори, които се възползват от момента и сравнително лесно успяват да покорят империята на инките.

Постепенно европейските и коренните жители на Перу оформят една смесена култура, повлияна както от християнските възгледи на испанците, така и от древните обичаи на индианците и инките. Цялото това културно разнообразие се усеща особено тук, сред вечнозелените гори на Ману.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати