Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Лос Катиос

Национален парк Лос Катиос

Национален парк Лос Катиос

Безспорно любителите на природата и на екзотичните пътешествия трябява да посетят Колумбия. В сравнение с останалите държави тя притежава един от най-богатия растителен и животински свят. На нейната територия са класифицирани над 40 000 хиляди вида цветни растения и над 2000 вида птици. И това не е всичко.

Тук можете да попаднете на рядко срещани и екзотични животни като гигантския мравояд и гигантската видра, множество отровни змии, всякакви крокодили и алигатори и морски влечуги. По-голямата част от всички тези животни живеят свободно сред дивата природа на Национален парк Лос Катиос (Los Katíos National Park), който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Лос Катиос се намира в северозападната част на Колумбия. Характеризира се с огромна площ и изключително биологично разнообразие, като голяма част от растителните и животинските видове са ендемични. Странното е, че повечето от тях се срещат по-често на места като Мадагаскар или в Южна Африка.

Лос Катиос заема площ от 72 000 хектара, които се разпростират на границата на Колумбия с Панама. От другата страна, в Панама, се намира национален парк Дариен, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Лос Катиос предлага едни от най-запомнящите се природни гледки. На неговата територия ще видите вековни тропически гори, заблатени местности, обрасли с буйна растителност хълмове и огромно разнообразие от животни. Сред растителните видове се отличава памуковото дърво, което тук е намерило изключително благоприятни условия, за да се развива. Още преди векове маите са го почитали като нещо свещено и наред с царевицата са го отглеждали по своите земи.

Както навсякъде в тропическите гори на Южна Америка, и тук можете да видите гигантските мравояди и тапири, капибарите и невероятното разнообразие от птици. Най-интересното животинче, което се среща в Лос Катиос е храстовото куче. Въпреки че този хищник може да се види и на други места в Колумбия, тук той се чувства наистина като у дома си. Влажните гори тук са особено подходящи за него, тъй като то е добър плувец.

Между пръстите си има ципи, които му помагат за това начинание. Тези, подобни на мечета животинки, достигат височина от около 30 см. и тегло между 5 и 7 кг. Тъмнокафеви са на цвят и се хранят най-вече с едри гризачи. Ако искате да ги срещнете обаче трябва да посетите парка през нощта, защото през деня храстовите кучета спят в някоя издълбана от тях дупка или просто взета "назаем" от някоя друга животинка.

Най-близките градове, разположени до Лос Катиос са Меделин, Чигородо и Монтерея. Друг вариант е предварително да се включите в организираните екскурзии, за които трябва да си запазите място в Богота. Препоръките относно посещаването на националния парк са същите, които важат за всички забележителности в тропиците. Преди пътуването си направете ваксинация против жълта треска и попитайте лекаря си за други желателни имунизации. Задължително си носете препарат против комари, удобни обувки и облекло, вода и нещо за хапване, тъй като в парка няма заведения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати