Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Шапада-Диамантина

Национален парк Шапада-Диамантина

Национален парк Шапада-Диамантина

Макар че е известна като Страната на кафето, Бразилия не се свързва само с него. Тя предлага изключително добри възможности за екотуризъм, тъй като разполага с множество девствени кътчета, в които могат да се видят диви животни и екзотични цветя, приказни планини и долини, буйни водопади и реки и вековни гори. Истинско такова съкровище е Национален парк Шапада-Диамантина (Chapada Diamantina National Park), разположен в щат Байа. Заради значимостта си той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Шапада-Диамантина, създаден през 1985 г., обхваща няколко основни екосистеми, включително Серрадо, Мата Атлантика и Каатинга. В резултат на това животните се характеризират с изключително разнообразие, тъй като обитават различни местности. Разнобразен е и растителния свят, като най-характерни и забележителни за природолюбителите са огромните количества пъстроцветни орхидеи, бромелии и всякакви други екзотични цветя и храстообразни растения.

Най-високата точка на парка достига 1800 м. надморска височина и тук обитателите са коренно различни в сравнение с по-ниските му части. Единствено тук можете да срещнете представител на семейство диви котки с толкова скромни размери. Това не бива да Ви лъже обаче - тези котки са наистина много диви е в никакъв случай не е добре да оставате насаме с тях.

Огромната територия, която днес е национален парк и предлага много възможности за еко-туризъм, в не много далечното минало е била любимо място на нелегални миньори, търсещи диаманти и скъпоценни камъни в планините. Това е накарало властите да обяват тези територии за защитена зона, за да може невероятно красивата природа и богатството на растителни и животински видове да бъде съхранена.

По време на "диамантената треска", която се появява само 30-тина години след откриването на златото по долината на река Рио де Велхас, испанците откриват, че в тези планини се крие неизчерпаем източник на богатство, които превръщат в началото на 20 в. Бразилия в лидер по отношение на диамантените си мини. Най-големият и значим град в близост до парка е Ленсоис, който е основан от златотърсачи в средата на 19 в. Тогава населенито му е наброявало 30 000 души, но след откриването на диамантените мини на територията на днешния парк Шапада-Диамантина той стремглаво се разраства.

Шапада-Диамантина

Това продължава до откриването на новите диамантени находища в Южна Африка, което бележи началото на упадъка на Ленсоис. Въпреки това, след като сте разгледали природните красоти на парка, е добре да посетите и този бразилски град, тъй като заради изключително добре запазената си колониална архитектура той също е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Сега някогашните пътища, по които са минавали търсачите на диаманти, са превърнати в пешеходни пътеки за еко-туризъм, а самите диаманти са заместени от бляскави потоци, водопади и езера. Въпреки че национален парк Шапада-Диамантина на Бразилия все още не е известен толкова на чужденците, е сигурно че в обозримо бъдеще ще се превърне в една от най-посещаваните дестинации на хора от цял свят. Наред с многобройните вълнуващи истории за диамантената треска, тук ще можете наистина да се насладите на прекрасна природа и чист въздух.

Най-атрактивните туристически обекти на територията на Шапада- Диамантина са тайнствените пещери, обраслите със зеленина планини и величествените водопади. Най-известният водопад е Кашоейра Фумаза, чиито води падат от височина от 380 м., образувайки облаци от пара. Такъв завладяващ спектакъл можете да видите и при останалите водопади в парка, които се считат за едни от най-красивите в цяла Бразилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати