Шеруудска гора

Шеруудска гора

Надали има човек в Европа, който да не е чувал легендата за Робин Худ, който се криел в Шеруудската гора в Нотингам, за да краде богатствата на богатите и да ги раздава на бедите. Днес тази вековна гора, която откакто съществува, се свързва с всякакви легенди, е защитена зона и е обявена за национален природен резерват.

Национален резерват Шеруудската гора заема площ от 450 акра и в нея растат дъбове, които са на над 1000 години. Тук се намира и старият дъб от филма за Робин худ, който е на 800 години и има обиколка от почти 11 метра. Резерватът се гордее със своите вековни дървета, сред които според легендата се е укривал Робин худ и бандата му.

Шеруудската гора се простира от Нотингъм до Уърксоп и е създадена като кралски ловен резерват още през 10 в. В продължение на векове в нея са ловували елени кралете и благородниците и са си организирали лов с ястреби. Части от гората са подарени на знатни фамилия, което довежда до изграждаенто на четири основни херцогски имения.

Това са Уърксоп, Клъмбър, Уелбек и Торсби, които са наричани от местните жители просто Херцогствата и са мястото, на което някога са се споделяли последните клюки от царския дворец и са се заформяли интригите. Можете да посетите три от тези херцогства, тъй катро Уъкрсоп вече не съществува. Уелбек може да бъде разгледано само отвън, тъй като продължава да е частна собственост и имението е ползвано като дом за семейството на Кавендиш Бентинк.

За съжаление бъдещето на гората е застрашено. Въпреки че е обявена за резерват, много от вековните ѝ дървета вече ги няма, а нови не се засаждат. Причината е не изсичането им, а просто падането им от старост или това, че някои от тях са ставали жертва на пожар през годините. Държавата обаче не разполага със средства за засаждането на нови дъбове.

Робин Худ

По направени изчисления е нужно да се съберат от 50 до 75 млн. лири стерлинги, за да може гората да бъде отново залесена. Проектите предвиждат засаждането на около 250 000 фиданки на около 140 хектара площ. Според Остин Брейди, служител в горското управление, "Шеруудската гора е ограбвана векове наред, от нейните дъбове са построени много сгради в страната, от катедралата на Линкълн до катедралата Св. Павел.

Съвсем неотдавна Шеруудската гора се сдоби и с лиценз за провеждане на брачни церемонии. Интересът към нея се оказва огромен от страна на двойки от всякакви възрасти. Това се дължи най-вече на факта, че във филма за Робин Худ, обиколил целия свят, Робин Худ и лейди Мериън се венчават именнот тук, в подножието на Главния дъб.

Разбира се, не е необходимо да се ожените тук, за да усетите величието на Шеруудска гора. Тя е едно от най-популярните места за разходки в околностите на Нотингам и е сред основните забележителности на всеки посетител на този град. След като я обиколите, можете да отседнете в ресторант Форест Тейбъл, който предлага изключително вкусна кухня, а гледката от него е незабравима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати