Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Дъждовните гори Дейнтри

Дъждовните гори Дейнтри

Дъждовните гори Дейнтри

Когато човек тръгне в търсене на неоткрити все още девствени кътчета по Земята, остава учуден, че някои от тях всъщност са съществували в продължение на милиарди години и все пак са успели са се съхранят. Такъв е и примерът с дъждовните гори на Национален парк Дейнтри (Daintree Rainforest)в Австралия, който съдържа гори на възраст от около 110 милиона години. Намира се в североизточните части на страната, в щат Куинсланд и представлява една от най-старите екосистеми по света.

Той е дом на вековни гори, като някои от дърветата му достигат завидната възраст от над 2500 години. Не е за подценяване и животинския му свят, сред който изпъкват големите птици казуару. Заради непокътната си девствена природа и голямото разнообразие на флора и фауна Национален парк Дейнтри е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се е превърнал в гордост на щат Куинсланд и околностите му.

Национален парк Дейнтри е разположен в северната част на Куинсланд, на около 10 км. от Кеърнс. Основан е през 1981 г., а в списъка на ЮНЕСКО влиза през 1988 г. Състои се от две части, разделени от земеделска площ, включваща град Мосман и село Дейнтри. Основната част на парка се състои от дъждовни гори, които съществуват тук от над 110 000 години и имат огромно значение за опазването на растителния и животинския свят. Към парка влиза и крайбрежната тропическа зона, която ще Ви очарова с красотата си.

Една от най-големите забелжителности в парка е казуарът. Той достига височина от 1.80 м и тежи ад 50 кг. Това пернато е от разред Щраусоподобни и се счита за втората по големина птица след африканския щраус. Името му произхожда от индонезийската дума "казуари", която в превод означава "рогата птица". Това се обяснява с костния израстък на главата на птицата. В Дейнтри се срещат казуарите-джуджета, които са най-дребните представители на своя вид. С тях са свързани някои интересни факта.

Както и при останалите казуари, и при казуарите-джуджета, яйцата са мътени от мъжката, а не от женската птица. Освен това казуарите като цяло играят важна роля в опазването на растителните видове. От една страна те се изхранват с техните семена, но след като ги върнат сред природата под формата на фекалии, те бързо израстват отново, като същевременно растежът им е спомогнат от ценните вещества, съдържащи се в изпражненията на казуарите.

Национален парк Дейнтри е известен и със своята култура. Той е дом на австралийските аборигени от селището Куку Ялани, които спазват и до ден днешен своите обичаи, завещани още от прадедите им. На плажа Торнтън Бийч жените продължават и днес да изпълняват своите тайни ритуали.

Дейнтри

Можете да псетите Национален парк Дейнтри по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от април до октомври. Ако можете да избирате обаче е най-добре да посетите парка през пролетта, когато приятното време вече се е установило и дъждовния сезон все още е далеч. Така ще можете да се насладите напълно на разходката си из парка, да чуете сутрешните песни на прелетните птици и да се възхищавате на прелестните орхидеи, които точно ще са цъфнали и ще Ви омаят с красотата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати