Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Талманка и резерват Ла Амистад

Талманка и резерват Ла Амистад

резерват Ла Амистад

На териториите на Коста Рика и Панама се намира един уникален национален парк, който е и най-големият резерват на флората и фауната в Централна Америка. Простира се от кораловите рифове на Карибско море до върховете на планина Таламанка. Това е Национален парк Ла Амистад, който в същото време е и биосферен резерват. В превод името му означава "приятелство", тъй като е част от съвместен централоамерикански проект с цел запазването на целия коридор от вековни гори, минаващи от Мексико до Панама.

Причината е, че над 80 % от местообитанията на растенията и животните, срещани по този път, са силно застрашени. Заради значимостта си Ла Амистад е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Планинска верига Талманка и резерват Ла Амистад (Talamanca Range-La Amistad Reserves / La Amistad National Park).

Част от историята на парка е свързана с името на Олаф и Карън Весбергов, които в края на 50-те години на миналия век се заселват тук, решавайки да живеят на тишина и спокойствие сред дивата природа. Построяват си малка къщичка в Коста Рика и скоро след това установяват, че тропическите гори намаляват с голяма скорост. Само за една година са отсечени около 50 000 хектара девствени гори, които са били убежище на половин милион вида растения и животни.

При опита на семейството да спрат тази разруха, мъжът просто е убит. Въпреки това, благодарение на тези хора и техните усилия да спасят тропическите гори, значителна част от териториятана Коста Рика е обявена за биосферен резерват, а малко по-късно и Панама последва нейния пример. По този начин на 22 февруари 1982 г. се създава Национален парк Амистад, който има общ размер на площта на териториите на двете държави от 400 929 хектара.

Основната част на парка е заета от девствени гори, разпростиращи се на Кордилера де Таламанка, жизненоважен вододел между Тихия океан и Карибското крайбрежие. Тук се намират и най-високите върхове в Коста Рика и Панама. В първата държава това е Серо Чирипо (3819 м.), а във втората - вулкан Бару (3475 м.). Интерес представлява и самото било на Таламанка, предлагащо интересен тропически пейзаж с уникален релеф. Той е истинско съчетание на природното и биологичното разнообразие и заради значимостта си е включен също в списъка на ЮНЕСКО заедно с националния парк Ла Амистад.

Планинска верига Талманка

Тук още от 25 000 години сред девствените тропически гори са живеели в пълна хармония с природата местните индиански племена, чиито следи се виждат на много места из парка. Бил е дом на четири племена на американските индианци, като три четвърти от тях са предци на коренното население на Коста Рика.

Препоръчтителните месеци за посещение зависят от това, от коя страна на парка желаете да се разходите. Ако сте си набелязали Карибската му страна времето в него е влажно и горещо през цялата година. Ако искате да го посетите от страната на Тихия океан, сухият сезон е от декември до април, но температурата варира в зависимост от надморската височина.

От страна на Коста Рика най-близкият град до резервата е Сан Исидро, намиращ се на около 25 км. от него, а от страна на Панама е Серо Пунта на около 5 км. Важно е да знаете, че по-голямата част от парка все още не е напълно проучена и не е добре да се отдалечавате много без водач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати