Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Острови и защитени зони в Калифорнийския залив

Острови и защитени зони в Калифорнийския залив

защитени зони в Калифорнийския залив

Мексико е една от най-известните туристически дестинации в Северна Америка. Въпреки че се причислява географски към този континент, нейната култура е изцяло латиноамериканска. Тук можете да намерите множество древни градове, обитавани още преди периода на маянската цивилизация, както и прекрасни колониални сгради. Но истинската красота на Мексико се крие в нейната природа.

Неслучайно наред с руините на някогашните величествени градове като Чичен Ица, Паленке и Теутихуакан, в списъка на ЮНЕСКО са включени и много от защитените ѝ територии, които са част от резервати или национални паркове. Особено красив е Калифорнийският залив на Мексико, известен и като морето на Кортес по името на испанския конкистадор Ернандо Кортес.

Много малки и крайбрежни площи, както и 244 острова, намиращи се в региона, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Острови и защитени зони в Калифорнийския залив (Islands and Protected Areas of the Gulf of California).

Този обект е известен като Естествената лаборатория, защото тук се изследва еволюционния процес, при който се създават нови видове. Има огромно значение за изследователи и учени, защото се явява мястото, на което могат да бъдат наблюдавани и следени всички основни океанографски процеси, протичащи на планетата.

Освен от научна гледна точка Калифорнийския залив предлага изключително красиви пейзажи. На фона на тюркоазените води на морето на Кортес се издигат величествени стръмни канари, които сякаш са спуснати от небесата. Голямо е разнообразието и на животинските и растителните видове, които виреят тук, като по-голяма част от тях са ендемични. Класифицирани са 891 вида рибни китове, като 90 от тях могат да се срещнат само тук и никъде другаде по света.

А по отношение на растенията учените могат само да се чудят как на това не толкова голямо кътче от земята се срещат почти 700 растения с проводяща система. Това превръща защитените зони на Калифорнийския залив в единствения обект на ЮНЕСКО, който може да се похвали с такова голямо разнообразие на този вид растителност.

Всичко казано дотук превръща Калифорнийския залив на Мексико в истински рай за гмуркачите и любителите на морския подводен свят. Неслучайно Жак Кусто е нарекъл морето на Кортес "Световен аквариум". Тогава той дори не е бил наясно доколко изказването му е било вярно.

Днес се знае, че тук идват големи популации от китове само за да се размножават, изминавайки огромни разстояния за тази цел. Явно именно тук те се чувстват на сигурно място. Всички тези биологични и екологични процеси могат да бъдат наблюдавани както от специални малки корабчета със стъклено дъно, така и от палубата на големите круизни кораби.

Наред с богатството на морските си обитатели защитената зона може да се похвали и по отношение на пустинното биологично разнообразие, тъй като към нея са включени и екосистеми от пустинята Сонора. На нейната територия можете да видите множество кактуси с най-разнообразни и причудливи форми, но е добре да се пазите от влечугите, голяма част от които са отровни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати