Пфелцервалд

Пфелцервалд

Ако насочим поглед към Западна Европа се оказва, че Германия и Франция са едни от най-предпочитаните туристически дестинации. Наред с гости от съседните страни тук идват и много хора от Великобритания и от Далечния изток. Причините за този интерес към тези две държави са няколко.

Известни като страни с приятен климат, без никакви крайности, те разполагат с множество забележителности, с които с право се гордеят - едни от най-красивите столици в Европа, градове с вековна история, изискана архитектура, старинни празници с пъстри традиции, а Франция няма как да не се свърже и с модата и с изисканата си кухня. Забележителна е и природата на тези две държави.

Релефът им представлява истинска мозайка от планини, котловини, речни долини и проломи. Именно на границата между Франция и Германия се намира един от най-големите горски масиви в Европа, който е изключително интересен за провеждане на изследвания от биолозите, тъй като е разположен в зона, която е на кръстопътя между океанския и континенталния климат. Това е гората Пфелцервалд, във Франция известна като Палатинат (Palatinate Forest), която заради значимостта си е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Природен парк Пфелцервалд се намира в югозападната част на Германия и съответно в североизточната част на Франция. Името му произлиза от немската дума "Pfalz", която означава Земя на дворците. На френски същото нещо звучи "Palatinat", което е причина тази местност да бъде наричана по различен начин в зависимост от това на чия територия се намирате. Някога на това място в Германия е имало толкова много дворци, колкото на малко други места по света.

В Кайзерслаутерн, който се намира съвсем близо до сегашния парк, се е намирал двореца на Фридрих Барбароса. В катедралата в град Шпайер в Пфалц пък са погребани голяма част от немските крале и благородници. Въпреки че днес на тази тертитория не е останали нито един замък, с изключение на руините на замъка Флекенщайн, името на тази област се е запазило, припомняйки ни някогашното величие на местността.

Пфелцервалд е най-големия горски масив в Германия и веднага щом стъпите на негова територия разбирате, че истинския господар тук е гората. Сред огромното ѝ разнообразие от растителни видове се отличават северната бяла ела, планинския бор, бук, дъб и папрати. Животинското царство също има свои представители, като най-характерни за местността са дивата котка и рисът, които са сред застрашените видове.

Огромно е богатството и на нощните пеперуди, като на всеки десет се установява и по някой нов вид. Те се забеляват ако си направите нощна разходка из Пфелцервалд, защото през останлото време спят на някое скришно място и няка как да ги забележите. Нощните разходки крият обаче и рискове. Задължително е да си наемете водач, защото е много вероятно някое от дивите животни да Ви изненада неприятно.

Можете да посетите Пфелцервалд по всяко време на годината, но ако искате да съчетаете разходката си из гората с практикуването на зимни спортове в някой от елитните скиорски курорти е добре да изберете студените месеци от декември до април.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати