Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Уаскаран

Национален парк Уаскаран

Национален парк Уаскаран

Перу, известна сред почитателите на екотуризма, е сред най-интересните дестинации в Южна Америка. Разполага с прелестна природа, характеризираща се най-вече с разнообразен релеф и огромно разнообразие по отношение на животинския и растителен свят.

Ако сте избрали тази държава за приключенски туризъм, най-добре е да се насочите към Национален парк Уаскаран, където се намира една от най-високите планински вериги в света- Кордилера Бланка.

Тя е част от Андите, а нейният най-висок връх, Невадо Уаскаран (6768 м. )е и най-високият връх в цялата зона на тропиците. Заради своята изключителна природа и незабравими пейзажи Национален парк Уаскаран (Huascarán National Parkе) включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

През 1975 г., Кордилера Бланка по специално постановление на правителството на Перу е обявена за национален резерват, а малко по-късно е основан и Националния парк Уаскаран. Повечето туристически маршрути започват от малкото градче Уарас, откъдето можете да се насочите към покоряването на върхове, достигащи височина над 6700 м.

Ще попаднете на невероятно красиви гледки, на блестящи ледникови езера, буйни водопади, страховити зъбери, на древни селища, останали за спомен от инките и най-вече на величествени снежни пейзажи. Ако сте опитни алпинисти можете да се включите в пешеходната екскурзия до Алпамайо, считан от мнозина за най-красивия връх в света.

Една от най-големите забележителности в парка са двете езера близнаци, известни като Женското езеро (Чинанкоча) и Мъжкото езеро (Орконкоча). Разположени сред дивите и великолепни перуански Анди, те очароват всеки с невероятния си син цвят. По бреговете на Женското езеро расте киноа, малко известна и до днес зърноподобна култура.

Отдалеч се виждат едрите ѝ сърцевидни листа, оцветени предимно в червеникави оттенъци. Била е почитана от инките като "майката на всички зърна", заради своята висока хранителна стойност. В действителност първата сеитба се извършвала само от императорите по време на специален ритуал.

Национален парк Уаскаран

След идването на испанските конкистадори те погрешно решават, че тази култура е некачествена и дори за известно време забраняват отглеждането ѝ. Сега обаче тя може да бъде видяна на много места в парка, тъй като расте само високо в планините.

Не бива да се забравя и че връх Уаскаран не е безопасен. Местните жители още не са забравили за катастрофалната лавина от 1967 г., образувала се от земетресение, отнела живота на над 4000 души и е погребала цели градове и села под земята. Само три години по-късно се повтаря същия инцидент, което напълно оборва изказванията на учени и специалисти, че такива събития се случват веднъж на хиляда години.

Въпреки всичко днес вече такива бедствия се предвиждат по-лесно, така че случилите се през миналия век нещастия не бива да Ви разколебават. Красотата и величието на върховете в националния парк Уаскаран ще Ви заредят с положителна енергия и ще Ви предоставят незабравими спомени.

Можете да посетите Национален парк Уаскаран по всяко време на годината, в зависимост от това дали сте дошли с цел алпинизъм или просто искате да се разходите на открито.

За тези от Вас, които предпочитат втория вариант, е най-добре да изберат месеците от май до септември, тъй като тогава не е толкова студено, а долината, сгушена сред островърхите зъбери, е покрита с пъстър килим от високопланински цветя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати