Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Рио Абисео

Национален парк Рио Абисео

Национален парк Рио Абисео

Перу е популярна сред туристите не само с древната си история, свързана с развитата цивилизация на инките и останките от техните градове, но и с изключително красивата си природа. Тук има безброй девствени кътчета и все още неоткрити от изследователи места, които са дом на разнообразни видове растения и животни. Дори и в голяма част от националните паркове и природни резервати, които са обявени за защитени територии и съдържат голямо биологично разнообразие, не се срещат тълпи от туристи.

Такъв е случаят и с Национален парк Рио Абисео (Río Abiseo National Park), който по своята същност е резерват за диви животни. Той е разположен в района на Сан Мартин, на около 700 км. от Лима и на 240 км. от Трухильо. Заема площ от 2745 кв. км. и заради значимoстта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Рио Абисео е разположен на източния склон на Андите, между реките Мараньон и Хуалага. Основан е през 1983 г. с цел запазване на разнообразието на видовете от флората и фауната, сред които и много ендемични или застрашени от изчезване. Намира се на надморска височина от 350-4200 метра, поради което има седем климатични зони, всяка от които се характеризира с различна температура, влажност на почвата и разнообразие на флората и фауната.

В парка са класифицирани над 5000 вида растения, голяма част от които ендемични. Изненадващо е как на толкова голяма надморска височина са се аклиматизирали и адаптирали към земята толкова много растителни видове.

Рио Абисео разполага и с огромно животинско царство, сред което се отличават мечки, ягуари, маймуни и мн. други. За истинско съкровище се смята жълтоопашатата вълнеста маймуна, която съвсем доскоро се считаше за изчезнал вид. Все пак тя остава в класацията на 25-те сериозно застрашени от изчезване маймуни. Сред пернатите често срещани са туканите, лешоядите и потапниците, които въпреки че са от редките видове на други места, тук са намерили свое истинско убежище.

Друга забележителност на парка са 36-те археологически обекта с древни руини, които показват как някога са живели едни от първите обитатели на Перу. Разкопките са проведени след 1985 г. на височина между 2500 м и 4000 м и дават пълни сведения за живота на обществата преди инките.

Една от основните атракции е място, наречено Гранд Пахатас, на което на територия от 2 хектара на върха на хълм са открити 26 останки от каменни постройки. Все още има много обекти, които не са изследвани, но учените предполагат, че става въпрос за селище, което датира от първото хилядолетие на новата ера. Особен интерес представляват стенните надписи и декоративни мозайки, които са едно истинско произведение на изкуството. Дали ще бъдат намерени още следи от тези прединкски обитатели предстои тепърва да се разбере.

Можете да посетите Национален парк Рио Абисео по всяко време на годината, но е добре да избягвате дъждовния период, тъй като по това време големи части от парка стават на практика непроходими. Дори и да дойдете по време на сухия сезон е добре да си вземете подходящи туристически обувки или ботуши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати