Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей на файтоните във Враца

Музей на файтоните във Враца

Музей на файтоните

Във Враца, най-големият град в Северозападна България, се намира един уникален музей който няма друг аналог в България. Това е музеят на файтоните, в който ще видите изложени най-разнообразни каруци, брички, файтони и кабриолети от 19. и 20 в., които са произведени от Мито Орозов, виден представител на града.

За да разберете значимостта на музея на файтоните трябва да сте запознати с делото на Мито Орозов. Този виден човек се явява един от най-предприемчивите за годините си българин. Още от малък той започва да проявява интерес към различни науки, но се налага да прекъсне образованието си, защото майка му овдовява и той става глава на семейство.

Започва работа в работилница за печки, но малко по-късно заедно със свой приятел открива цех за каруци. Бързо вижда бъдещето на този бизнес и след като спечелва значително състояние, успява да изкупи дяловете на съдружника си. Назначава на работа чуждестранни майстори, тъй като прогресът в планирането и направата на товарни конски каруци в съседните държави бил забележителен.

Музей на файтоните във Враца

При нормална надница от една златна монета до максимум една и половина той дава на своите работници по пет, за да е сигурен в техния ентусиазъм при изпълнение на поръчките. Също така е и първият българин, който въвежда нормиран работен ден. Всичко това му спечелва много врагове сред варненските търговци и работодатели, но Орозов е непреклонен и твърдо отстоява позициите си.

Друго нововъведение, което прави е че въвежда крайна цена на своите продукти, която не подлежи на промяна. Благодарение на добрите си познания по математика и отличното водене на сметките си, той успява да изчисли съвсем точно на каква цена трябва да продаде файтоните си още преди да бъдат направени. Всичко това се случва във време, когато производителите са продавали стоките си чрез пазарлъци и много често техният труд не е влизал в цената.

Не много време след като делото на Орозов става известно из всички краища на България, славата му започва да се носи и извън пределите на страната. За произвежданите от него каруци и файтони идват хора от съседните държави и въпреки че няма доказателства за това, повечето близки и приятели на Орозов твърдят че дори американската компания Форд е била запозната с произведенията му и е искала да го ангажира за производството на купетата им.

Това е напълно възможно, защото след като получава златен медал на Пловдивския панаир, той печели и златния медал на изложението в Лондон през 1907 г., с което популярността му нараства неимоверно много.

Музей на Файтоните Снимка

В музея на файтоните във Враца, който всъщност е посветен на живота и делото на Мито Орозов, ще видите експозиция, проследяваща производството на файтони и каруци, направени в края на 19 в. и началото на 20 в. Голяма част от тях са автентични, излезли от работилницата на Орозов.

Един от най-интересните експонати е направеният по модел на Мито Орозов файтон, който е дело на последния жив представител на неговата фабрика. Средствата за него са получени благодарение на Регионалния исторически Музей във Враца, чието ръководство полага много грижи обществеността да се запознае с напредничавия дух на Мито Орозов.

Можете да посетите музея на файтоните във Враца по всяко време на годината. Той се намира в сградата на етнографския комплекс на града. Изключително подходящо място е за семейни посещения, тъй като децата ще бъдат наистина възхитени от оригиналните превозни средства, използвани в държавата ни преди векове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати