Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей на детето във Враца

Музей на детето във Враца

Музей на Детето Снимка

Ако искате да запознаете детето си с начина, по който е протичал живота в края на 19-ти и началото на 20-ти век, най-подходящото място за това е Музея на детето във Враца. Той е всъщност част от етнографския музей и въпреки че много други български музеи имат зали, посветени на детето, единствено тук ще можете да видите цяла отделна изложба.

Музей на детето във Враца се помещава в сграда на два етажа и представя предметите и играчките на децата в миналото. На първия етаж се намира експозицията, посветена на селското дете. Тя разполага с множество предмети, които са заобикаляли децата, живеещи в селата. Интерес предизвикват най-вече експонатите, които са направени от всякакви подръчни материали.

Играчките на момичета са предимно парцалени кукли. Често за глава е използвана кратунка или ако куклата е по-малка- орех. Повечето такива кукли неизбежно са били руси, тъй като за коса са се използвали най-вече житни класове.

От дърво са изработвани фигурки на различни животинки, а за момчета примитивни каручки или колела. Наистина е изумително как някога са били отглеждани прабабите или прадядовците ни и колко находчивост е била нужна на техните родители.

Музей на Детето във Враца

Както играчките на селските деца, така и дрехите им са доста по-различни от тези на децата, живеещи в градовете. Повечето от тях са също украсени с различни весели мотиви, но шарките са много по-прости, а материята от която са изработени дрехите- много по-евтина.

Целта на детските дрехи, направени за децата на село, е не толкова да са красиви или интересни, колкото да са удобни по време на изпълняване на всекидневните им задължения.

Особен интерес в експозицията на предметите от бита на селските деца са малките стомнички, които са играли ролята на бебешки шишета. Те също са ярко оцветени с различни мотиви, показвайки упоритостта на родителите да направят живота на децата си по-забавен.

След като преминете към втория етаж веднага ще откриете разликата в играчките на селските и градските деца. Те са много по-изящни, тъй като в градовете западноевропейските тенденции през този период вече са започнали да навлизат и в по-оживените населени места на България предметите са правени по западен образец.

Музей на Детето

Дрехите са от-по висококачествени тъкани и с по-изискани шарки. Децата от градовете вече са носели шапки, а не забрадки и тънки памучни чорапи вместо дебели вълнени. Бебетата в градовете вече са били отглеждани с лигавници и с красиви бебешки колички. Всъщност може би реставрираната бебешка количка от началото на 20 в. е най-голямата атракция на експозицията.

Уредниците на Музей на детето във Враца са попаднали на нея съвсем случайно, но за да бъде изложена е било необходимо реставратор да се погрижи за трагичното ѝ състояние- нещо, което му е отнело цели две години. Тя е на четири колела, като задните ѝ са значително по-големи от предните.

Най-поразяващи са размерите ѝ, особено ако бъде сложена до някоя съвременна бебешка количка. Интерес представляват и голяма част от дървените играчки, защото те доста напомнят на тези, с които и днес играят децата ни.

Можете да посетите Музея на детето във Враца по всяко време на годината. Намира се на ул. Давид Тодоров 2 в сграда, която е част от етнографския комплекс "Софроний Врачански".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати