Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Национален музей на транспорта в Русе

Национален музей на транспорта в Русе

Музей на транспорта в Русе

Град Русе, който е най-голямото ни дунавско пристанище, се гордее с многобройните си забележителности. Заради стила на архитектурата му в центъра, която доста наподобява виенската, е известен като Малката Виена. Може да се похвали с над 200 архитектурни паметника, някои от които се числят към фонда на националното архитектурно-историческо наследство. Голямо е разнообразието и на музеи, сред които изпъква Национален музея на транспорта и съобщенията, който е единственият такъв в България.

Той е настанен в най-старата ж.п. гара в страната, Русе-Изток и разполага с наистина уникални експонати, сред които вагоните на султан Абдул Азис, цар Фердинанд и на цар Борис Трети. Интересен е факта, че някои от експонатите в музея са участвали дори в известни български филми като "Капитан Петко войвода", "Записки по българските въстания" и в руско-българската продукция "Турски гамбит".

Може да се каже, че историята на Национален музей на транспорта в Русе е тясно свързан с датата 21 май 1864 г., когато е направена първата копка на първата ж.п.гара в Бългтария от Русе до Варна. Тогава започва и изграждането на първата ж.п. гара, намираща се в Русе, в която днес се помещава Националният музей на транспорта.

Разположен е под Парка на Младежта на ул. "Братя Обретенови" 5, на лесно достъпно от всички краища на града място. Самата сграда е дело на британска компания и гарата е била действаща до 1954 г. Целият комплекс включва водна кула, чакалня, медицинска служба, кейова стена и стрелочна кабина и през 1974 г. е обявен за исторически паметник.

Музей на транспорта, Русе

Национален музей на транспорта в Русе проследява историята на транспорта в България, като в експозицията се обръща внимание не само на железопътния транспорт, но и на гаровото оформление и на корабоплаването. Въпреки че и закритатата част от изложбата, която се намира в старата ж.п. гара, е интересна, със сигурност по-забележителни са експонатите, разположени в парковото пространство.

Обърнете специално внимание на вагона, произведен през 1894 г. за Княз Фердинанд. Това е салонен вагон номер 5, разполагащ и с кухненска част, в която се приготвяли скъпите царски гозби. Салонната част е снабдена с целия лукс, прилягащ на цар - на фона на махагона, с който е облицован вагона изпъкват кристалните полилеи, завесите и покривките от скъпи платове и меките и удобни кресла. Макар за мнозина това да изглежда истинско разточителство, е важно да се спомене, че Фердинанд е прекарвал голяма част от живота си по пътищата, тъй като е обичал да посещава непознати места и да се среща с нови хора.

Музей на транспорта Русе

Тук ще видите и вагона, в който се е возил султан Абдул Азис. Той е направен по негова поръчка и наистина ще ви впечатли с разкошния си интериор. Решен предимно в турско синьо, съчетано с богатите елементи на ориенталското изкуство, този вагон често е използван за декор на филмови продукции.

Друг ценен експонат е вагон номер 17, в който се е возел синът на Фердинанд, Цар Борис Трети. Неговият вагон е построен през 1911 г. и включва както салон за делови разговор, така и кухня, снабдена с трапезария.

Можете да посетите Национлния музей на транспорта в град Русе по всяко време на годината, но за експозицията, намираща се в парковата му част е добре да изберете по-топлите и приятни месеци от май до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати