Ерта Але

Ерта Але

На територията на Етиопия се намира една изключително труднопроходима местност, която в същото време предоставя наистина уникални гледки.

Труднопроходима е не защото е заета от необятни джунгли, а защото тук се намира едно от най-горещите места в света, известно като депресията Данакил. Разположена на около 116 метра под морското равнище, температурите в района варират около 60 градуса по Целзий.

Тук се намира и величествената вулканична верига Ерта Але (Erta Ale), която за първи път е видяна от европейци чак през 1928 г.

Състои се от осем вулкана, а самият вулкан Ерта Але е един от малкото вулкани в света, с постоянни огнища от жива лава. Именно заради това тази част на Етиопия се е превърнала в туристическа атракция за всички любители на силните усещания.

В наши дни има множество организирани екскурзии до Данакил за изкачването на Ерта Але. Маршрутите минават по черен път, затова удобните дрехи и обувки са задължителни.

Преходът наистина не е лесен и със сигурност не е за всеки, но прелестните каменисти лунни пейзажи, вулканичните пропасти и застиналите потоци от лава представляват едни от най-зашеметяващите гледки, на които можете да попаднете.

Обикновено се преминава през соленото езеро Афрера и през селището Додом, което всъщност е базовия лагер до Ерта Але. Тук ще можете да видите как местните жители, известни като афари или данакилци добиват сол от езерото по технологии, отработени в течение на векове. Солта, наред със скотовъдството, е техния основен поминък.

Ерта Але Вулкан

С помощта на прътове мъжете откъртват блокове сол от дебелата кора по бреговете на различните солени езера и ги оформят на калъпи. Затварят ги в пакети, увити с палмови листа и ги предоставят на по-големите търговци. Така получената сол се транспортира навсякъде из Северна и Източна Африка.

Подобни експедициии винаги се правят с местни предводители-афари, не само защото познават добре терена, но и защото туристите в тази държава не винаги са желани.

Преминаването през пустинята от сол и лава през деня е доста трудно, но когато стигнете до лагера през нощта, обсипаното с многобройни звезди небе бързо ще Ви заради отново с енергия и няма да имате търпение да продължите пътешествието си.

Изкачването на Ерта Але става с помощта на камили, най-добрите приятели на пустинните хора. Благодарение на тях е осигурен не само собствения Ви превоз, но и този на многобройните хранителни запаси, питейната вода и всякакви други неща от първа необходимост, без които този преход би бил немислим.

След като стигнете езерото от лава, обикновено има по няколко дни престой, през които ще можете на спокойствие да разгледате всички вулканични особености на калдерата и да си направите снимки за спомен.

Кога точно ще решите да посетите Етиопия и Ерта Але няма толкова голямо значение, тъй като тук винаги е много горещо. За препоръчителни все пак се смятат месеците от октомври до май.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати