Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Етоша

Национален парк Етоша

Национален парк Етоша

Намибия, в която посетителите са се натъкнали на не един или два природни феномени, винаги има с какво да изненада своите гости. Сред основните ѝ атракции днес е Национален парк Етоша (Etosha National Park), който се намира около котловината Етоша - едно наистина уникално място. Според повечето учени в превод името Етоша идва от местните обитатели, племето овамбо и означава "езерото на миражите".

Според други етимолози името би трябвало да се превежда като "Голямото бяло място", обосновавайки се с факта, че около 25% от територията на резервата е заета от солена пустиня. Ако искате да разкриете тайната на това неземно място обаче, ще трябва да отделите повече време, тъй като котловината непрекъснато променя пейзажите си.

Някога на мястото, на което днес се намира Етоша, е имало огромен воден басейн, обхващащ цялата делта на Окаванго в Ботсвана и множество малки и големи езера, оформяйки най-голямото в световен мащаб езеро. Още преди милиони години обаче реките, които са го захранвали са пресъхнали поради климатичните промени. По този начин се оформила котловината Етоша, която по време на сухия сезон изглежда изключително злокобно. Глинестата земя се покрива с кора от сол, напуква се под горещото слънце и се превръща в едно от най-негостоприемните места по света. Няма нито растителен, нито животински свят.

Когато дъждовете през декември започнат, се случва истинско чудо. От реките Екума и Ошигамбо, които се препълват, водата се спуска към необитаваната котловина Етоша и лека-полека започват да се появяват първите признаци на живот. Тревите, които са оставили семената си от предходния дъждовен сезон отново започват да избуяват, покривайки изгорялата допреди дни повърхност на Етоша.

Следвани са от по-сложните растения, които се настаняват по бреговете на новообразувалото се езеро. Животните, които търсят прехраната си в отдалечените оазиси, усещат инстинктивно случващата се промяна и започват да се събират на групи, за да пропътуват далечните разстояния до превърналата се в извор на живот Етоша. В такива моменти, когато изсъхналата земя става живителна сила, може да се налюдава една от най-големите миграции на диви животни.

В масовата миграция участват многобройни животни, които по време на дъждовния период привличат не само много изследователи и зоолози, но и фотографи от цял свят, които да увековечат това чудо на природата. Хиляди зебри, антилопи, гну, жирафи, слонове, лъвове, гепарди, хиени и диви кучета се насочват към Етоша, за да утолят жаждата си. Следвани са и от много птици, сред които се открояват лилавогърдите синявици, орли, ястреби, чучулиги, гълъби, египетски гъски, дъждосвирци и червеногърди свраки.

Етоша, Намибия

Заради голямото разнообразие от животни, които идват тук, когато се оформят вирове, територия с площ от 22 275 кв. км. е обявена за Национален парк Етоша. Още преди това, по времето когато Намибия е била известна като германската колония Югозападна Африка, теиртория, заемаща огромната площ от 100 000 кв. км., е била провъзгласена за ловен резерват.

За времето си той е бил най-големия в света. След промените в страната правителството на Намибия стеснява границите на тази територия с цел освобождаване на жилищни площи за местните племена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати