Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Уаст Уотър

Езерото Уаст Уотър

Езерото Уаст Уотър

Великобритания, една от най-посещаваните европейски държави, се гордее не само със своята вековна история и със старинните си градове. Тя има изключителна природа, която привлича като магнит все повече и повече туристи. Известна като Зеленият остров, тя предлага най-разнообразни варианти, за да се насладите на разходките на открито. Особено известна е Езерната област Лейк Дистрикт, която е вдъхновила едни от най-паметните стихове на Уърдсуърд. Безспорно всички езера тук предизвикват възхищение, но сред тях се откроява Уаст Уотър (Wast Water) - най-дълбокото езеро на Англия.

Долината на Уаст Уотър се е образувала преди около 10 000 години в резултат на разяждащата сила на глетчерите. Топящите се ледове бързо я запълнили, образувайки езеро, достигащо дълбочина от почти 80 метра. Поради оскъдните количества хранителни вещества, то не разполага с голямо разнообразие от растителен и животински свят, но очарованието на чистите му води и главозамайващите гледки са причина да е сред най-предпочитаните места за отдих в тази част на страната.

Уаст Уотър, както и цялата Езерна област, са служили за вдъхновение на Уилям Уърдсуърд, един от най-великите английски поети. Той е живеел тук заедно със сестра си и на практика не е напускал района до смъртта си през 1850 г. И наистина, всеки човек, посетил района на Уаст Уотър, ще остане като прикован пред разкрилата се пред него панорама.

През 1881 г. Уолтър Хаскет Смит, известен като Бащата на британското скално катерене, пристига в близост до Уаст Уотър и е очарован от извисяващият се в небето връх Грейт Гейбъл. Веднага решава да го покори, въпреки че по това време този спорт все още не е никак известен във Великобритания. През следващите години на няколко пъти прави опити да се изкачи до върха, но успява едва през 1886 г.

Този успех го прочува и насърчава много хора да го последват, като може би най-запомнящото изкачване се състои около 50 години след постижението на Смит, когато той, вече на 76-години, прави своето последно изкачване до Грейт Гейбъл заедно с 300 свои последователи.

Един от най-добрите хотели в Езерната област, който освен това е разположен на брега на Уаст Уотър, е Уесдейл Хед Ин. Намира се в долината Уайсдейли и е сред най-уединените кътчета, на които можете да прекарате почивката си. Известно е като едно от местата, на които често е отсядал Уолтър Хаскет Смит. Тук освен това е живял и Уил Ритсън, провъзгласен за най-големия лъжец в света.

Като собственик на Уесдейл Хед Ин през втората половина на 19 в. той си позволявал да развлича гостите си с добре съчинени истории, в които нямало и капка истина. Историите били поднесени по толкова увлекателен начин, че странноприменицата му бързо се разчула и се превърнала в едно от най-предпочитаните места, на които човек да отседне. Така е и до днес, а всяка година тук се провежда конкурса за Най-големия лъжец в света, посветен на Уил Ритсън.

Можете да посетите Уаст Уотър по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците от май до септември. Дори и тогава, имайте предвид, че времето бързо може да се развали и да Ви застигнат дъждове. Ако искате да отседнете в една от десетте стаи на старинната страноприемница, е добре да си направите предварително резервации, тъй като интерес към нея винаги има. Добре е да значете, че стаите не разполагат с телевизори, защото хората, които отсядат в тях, идват тук най-вече, за да се откъснат от останалия свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати