Езерото Инари

Езеро Инари

В продължение на векове Финландия е била несправедливо пренебрегвана като туристическа дестинация. Мнозина са я считали за една изключително студена държава, която няма кой знае какво да предложи на своите гости. Това обаче съвсем не е така. Тя има изключителна култура и природа, както и множество архитектурни паметници.

Известна е като страната на хилядите езера, тъй като на територията ѝ има над 60 000 малки и големи езера, които ѝ придават неустоим вид. Макар че повечето са разположени в централните и южните ѝ части, образувайки Финландската езерна плоча, за най-красиво се счита езерото Инари, разположено на север. То е третото по големина във Финландия и най-голямото в Лапландия- безспорно най-екзотичното място в страната.

Езерото Инари заема площ от 1300 кв. км. Въпреки че стара лапландска поговорка гласи, че то е "толкова дълбоко, колкото и дълго", това естествено не е така. Дължината му е около 80 км., а дълбочината около 100 м. В него са пръснати над 3000 гористи острова, като някой от тях са толкова малки, че човек трудно би се закрепил на тях. Гледките към него са поразителни.

Човек трудно би си преставил, че зад Северната полярна окръжност може да има такава растителност. Причина за това е факта че оттук минава Северноатлантическото течение, което прави летните месеци много приятни, като дори не е толкова необичайно температурите да достигат до 30 градуса по Целзий.

Зимите наистина са студени, но ако сте добре облечени няма какво да Ви попречи да се насладите на красотата на езерото когато е замръзнало. В близост до него има и музей на самите на открито, където ще можете да видите традиционните им домове. Можете да посетите и островчето Уко, на което преди векове древните лапландци са оставяли дарове за боговете, за да ги омилостивят.

Растителния и животинският свят около тъмносините води на Инари е изключително богат. Тук растат типичните за района диви малини, които са оранжеви на цвят. От тях финландците правят известния ликьор Лакка, както и превъзходен конфитюр.

Езеро Инари, Финландия

Сред обитателите на животински свят се отличават рисовете и лосовете, които са превърнали района около езерото в отлично място за лов. Във водите му се срещат пъстърва, костур, сьомга и бяла риба, а по тях грациозно плуват патици, гмурци и всякакви блатни птици.

Можете да посетите Лапландия и нейното неповторимо езеро Инари по всяко време на годината, но е особено красиво, когато настъпват белите нощи от месец май до месец септември. Ако разполагате с повече време е добре да посетите и Рованиеми, столицата на Лапландия. Тук пикът на сезона са продължаващите цял месец коледни празници.

През зимния сезон се провеждат Международните игри на първия сняг и рали в снега, зимните игри и полярния ски-маратон, както и празника "Арктически голф-дядо Коледа". Сред специалните туристически атракции в Лапландия спада кръщаването на Полярния кръг, издаването на свидетелство за пресичане на Полярния кръг, екскурзии до селото на Санта Клаус, обиколка на кучешка ферма и еленовъдна ферма и какво ли още не.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати