Айсризенвелт

Айсризенвелт

Австрия, известна сред туристите с прелестната си природа и планинските пейзажи на Алпите, може и да се похвали с това, че на нейна територия се намира най-голямата система от ледени пещери на нашата планета. Известна е като Айсризенвелт (Eisriesenwelt), което в превод означава "Светът на ледените гиганти". Пещерите са разположени в австрийските Алпи, на около четиридесет километра от Залцбург.

Този естествен тунел се е формирал от река Залцах в продължение на хилядолетия. Природното строителство е на надморска височина от 1641 м. и се простира на 40 км. навътре в планинския масив Тенен на юг от Залцбург.

Леденото чудо на природата Айсризенвелт е било известно в продължение на векове единствено на местните ловци. За пръв път се споменава в историческите хроники едва през 1849 г., но годината на официалното му откриване е през 1849 г. Случва се, когато Антон фон Поселт-Цорих, забележит натуралист, прониква на 200 м. навътре в планината. Тогава той открива стена от лед, която не му позволява да продължи нататък.

Неговите изследвания са продължени от Александър фон Мьорк, пещерняк, починал през 1914 г. по време на войната. Доказан спелеолог, той провежда експедиции навътре в недрата на Айсризенвелт през 1912 и 1913 г. В ледените стени той и екипа му изсича стъпала, за може да достигне до края на величетсвени тунел. Мьорк е погребан в една от нишите на пещерата, наречена Катедралата на Александър фон Мьорк в чест на приноса му към откриването на тайните ѝ.

От 1920 г. Айсризенвелт е отворен за туристи. 90 минутното изкачване е било доста трудно, поради което за удобство на посетителите през 1995 г. е построен лифт, намаляващ времето до стигането на пещерите, което днес отнема само 3 минути. Сега всяка година, от май до октомври, 200 хиляди туристи идват тук. През зимата посещението на Айсризенвелт е невъзможно, заради опасността от лавини.

Айсризенвелт, Австрия

Първият един километър от пещерата е покрит с лед. Спектакълът, който се открива пред туристите, е изключително красив, приканвайки ги да продължат нататък. Насочвате се към дървени стълби, чиято вътрешна денивелация е около 1 километър. Имайте предвид, че вътре е много студено и дори и през лятото температурата не се покачва над нулата. Задължително си вземете ръкавици, топли дрехи и удобни обувки, които да не се плъзгат.

Първата голяма зала е Поселт и в нея ще се натъкнете на огромен сталагмит. Останалите зали носят предимно имена от скандинавската митология: Фата Фриг, зала Один, зала Химир и. т.н. Кулминацията на пътешествието настъпва с Двореца Гранд Айс, който се намира на около 400 м. под земята.

Има няколко начина, по които можете да стигнете до тези красиви пещери. Може би най-удобно би било да поемете по магистралата Тауерн (А 10) от Залцбург. Другият вариант е да вземете влака от Маркт Верфен, който се намира на около 40 км южно от Залцбург и който пристига директно до паркинга на Айсризенвелт. Пещерите са отворени за посетители от март до октомври. Работно време: от 9:30 до 16:30 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати