Доломитите

Доломитите

Южно от основното било на Алпите се намират едни изключителни варовикови върхове, образувани от коралови рифове на дъното на древно море. Това са Доломитите, известни и като Кораловите планини. Тази интересна планинска верига се намира в географската област Южен Тирол, който след подписването на Сен-Жерменския договор преминава от ръцете на Австро-Унгария в тези на Италия.

Името на планината идва от името на френския геолог Деодат дьо Доломоьо, който изследва скалите през 80-те години на 18 в. Той открива че те са изградени от непознат до този момент минерал, както и че в тях има малки количества магнезиев карбонат. Оттогава този варовик е известен като доломит в чест на своя откривател.

Геоложкото и геоморфоложкото развитие на тези скали са довели до образуването на необичайни алпийски форми, които въпреки че денем са бледосиви до бели, по залез слънце могат да изглеждат от розови до оранжеви. Стръмните зъбери на Доломитите са част от "уникална планинска местност с изключителна красота", която неслучайно е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, наред с такива забележителности като Големия бариерен риф в Австралия и островите Галапагос.

Доломитите често са сравнявани с бойни кули заради назъбените си върхове. Те са прорязани от зелени долини, които осигуряват на фермерите от Северозападните части на Италия достатъчно сено за добитъка. По тях се срещат множество орхидеи, иглики, рододендрони, еделвайси и тинтява, а през пролетта цъфтят прекрасни макове. Сред гъстите и тъмни гори са намерили убежище множество диви животни.

Популярните местности из Доломитите са безброй. Най-високият връх е Мармолада (3343 м.), но като цяло повечето върхове се намират на над 3000 м. надморска височина. Като катерачни обекти са предпочитани Монте Чивета (3220 м.), Кристало (3221 м.) и Тре Чиме ди Лаваредо (3003 м.). Изключително красиви са и водопадите на Доломитите, като най-внушителен вид има Каскада ди Фанес, чийто води падат с грохот от височина около 90 метра.

Китните селца, които можете да разгледате тук, безспорно са много, но някои от тях заслужават особено внимание. Тук се намира древния град Болцано, който често служи за изходна точка към походи през планината. Навлиза се в дълбок каньон, след което има стръмно изкачване, докато се достигне до великолепната долина Фаса. По нея се излиза на най-високата точка от този маршрут, а именно на прохода Пордой, който се намира на 2239 метра над морското равнище.

Доломити

Ако решите да тръгнете от Болцано, задължително отделете поне един ден, в който да разгледате този древен град. Посетете археологическия музей на Алто Адидже в града, в който ще се натъкнете на мумифицирани останки от Йоци, Леденият човек, открит в планините на Южен Тирол. Тук можете да се качите и на кабинковия лифт, от който ще можете да видите множество китни селца, сгушили се сред гористите планини.

Ако сте избрали Доломитите за Вашата туристическа дестинация, няка как да не посетите и Кортина д`Ампецо, един от най-лъскавите курорти. Откакто става домакин на зимните олимпийски игри през 1956 г., това градче се превръща в един от най-желаните зимни курорти, които малцина могат да си позволят. Тук на първо място е поставен луксът, но дори и да не отсядате в някой от шикозните хотели, е добре просто да се разходите из градчето. Нищо чудно да се натъкнете на някоя популярна филмова звезда или музикална икона, тъй като те често обичат да отсядат тук.

Можете да посетите Доломитите по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете периода от май до средата на октомври, тъй като през останалото време има възможност проходите да са затворени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати