Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Банско ли е най-евтиният ски курорт в Европа

Банско ли е най-евтиният ски курорт в Европа

MarianeMariane
Джедай
2k
Алпи

Ако се вярва на класацията на интернет сайта за съвети, пътувания и отдих Trip Advisor, град Банско е най-евтиният ски център в Европа. В проучването на сайта са взели участие общо 41 европейски ски курорти. За най-скъп зимен център е обявен курорта Куршвил във френските Алпи.

Според авторите на изследването еднодневна ски ваканция в Банско, в която влизат едно хранене, една бира, еднодневна лифт карта и една нощувка в хотел, струва 124.34 евро на човек, докато за същото това човек ще трябва за си приготви 515.31 евро в Куршвил.

Френският курорт безапелационно държи първо място в категорията най-скъпи хотелски нощувки. Едно преспиване в Куршвил струва средно 395.04 евро. Четири пъти по-евтино или около 78 евро е преспиването в българския курорт. Авторите на изследването са изчислили, че едно хранене в Банско струва само 3.72 евро, и почти десет пъти по-скъпо във френските Алпи.

Алпи

Проучването на цените за наем на ски екипировка показва, че най-малки са разходите за ски в града-домакин на предстоящите Зимни олимпийски игри – Сочи. Там един ден ски струва само 25.68 евро или два пъти по-малко, отколкото в Сент Мориц, Швейцария, където струва 59.26 евро.

Трипиндекс класацията класира на първо място по скъпотия ски центровете Куршвил, Сент Мориц и Мерибел в Совоа. На дъното на класацията, т.е. най-евтини са Банско, Сочи и Ордино Араклис, Андора, където можете да изпиете една бира за по-малко от две евро.

Твърденията на Trip Advisor, че Банско е най-евтиният ски курорт в Европа бяха посрещнати с насмешка от родните любители на зимните спортове. Скиорите запалено коментираха, че дори и да има известна истина в обявени от авторите на изследването цени за нощувка, останалите изнесени данни за Банско са най-малкото подвеждащи, да не кажем напълно неверни.

Родните ски любители възмутено коментираха, че няма начин едно ядене в Банско да струва 3.72 евро след като парче пица на пистата се предлага за 12 лева или 6 евро. Що се отнася до бирата – цените на пенливата напитка в курорта започват от 3.5 евро и стигат до 5 евро, докато в доста от австрийските курорти спокойно можете да пиете качествена наливна бира за 2-3 евро.

Според българските скиори класацията е едностранчива, в нея не са намерили място много сериозни ски центрове в Румъния, Словения и Австрия, които предлагат много по атрактивни цени от Банско, а някои от тях и завидно по-добро качество на писти и обслужване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати