Кортона

06.01.2014
Кортона

Кортона (Cortona) е един от най-старите градове в Тоскана, Италия. Основан е от етруските, чиято дейност и днес може да бъде открита сред мащабните основи на каменните стени, заобикалящи града. Кортона е бил значим политически център по време на Средновековието, успяващ да отстоява собствените си права пред по-големите градове като Сиена или Арецо.

Упадъкът му е белязан след битката при Неапол през 1409 г., след което е продаден на Флоренция, губейки своята автономност. Главната улица, Виа Национале, е забележително плоска в сравнение в останалите части на града. Многобройните стъпаловидни алейки, които вдоят до нея, като например Виколо де Преципицио, са много по-характерни за Кортона.

Като град с бляскаво минало и тук забележителностите не могат да се изборят на пръсти. Ето само някои от тях:

- Катедралата, която е дело на Джулиано да Сангало и датира от 16 в. Останки от по-стара романска църква могат да бъдат видяни в западната ѝ фасада. Най-впечатлителен според мнозина е централният ѝ вход, който е изграден с много усет и изтънченост от Кристофанело през 1550.

- Двореца Палацо Комунале, който датира от 13 в. За съжаление той не е отворен за посетители, но външността му говори достатъчно за него. В началото на 16 в. са внесени значителни промени във фасадата му и е драстично разширен. Гледайки античния му вид е идеалният начин да прекарате една спокойна и приятна вечер, мотаейки се наоколо.

- Музео дел'Академиа Етруска, който е един от най-значимите в региона. Съдържа голям брой артефакти, останали от етруските, както и уникален бронзов полилей, датиращ от 4 в. пр. н. е. Има и множество египетски експонати, включващи и модел на антична лодка, датираща от второто хилядолетие пр. н. е.

Град Кортона

На западната стена на основната зала има красива фреска на Полимния, Музата на песните. Някога се е считало, че е останала от римско време, около 1-2 в. сл. н. е. Днес се знае, че е брилянтно нейно копие, направено през 18 в.

- Църквата Сан Франческо, построена през 1245 г. от братя Елиас, родом от Кортона, които провъзгласяват Св. Франсис за водач на Францисканския орден. Той и Лука Сигнорели, също роден тук, са погребани в тази църква.

- Църквата Санта Мария деле Грацие, която се намира на около 15 мин. пеша от центъра на Кортона, е прекрасен ренесансов шедьовър, датиращ от 1485 г. Тя е една от малкото оцелели до наши дни произведения на Франческо ди Джорджо Мартини (1439-1502). Отваря врати за посетители обаче само при проявен интерес и е необходимо да се разберете с хората, грижещи се за нея в съседната постройка.

- Танелла ди Питагора е един от малкото реставрирани етруски храмове, намиращи се в долината до града. Името Храм на Питагор идва от направена грешка преди векове, когато Кортона е взета за Кротоне- родното място на Питагор. Известен е и като Храма-пъпеш, заради облата могила, която го обргажда.

Можете да посетите град Кортона по всяко време на годината, въпреки че зимно време има вероятност някои от забележителностите да не са достъпни. Заради неравния терен, на който е разположен градът, е добре да си вземете удобни обувки.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати